Düzce'de Hes'e Karşı Mücadele Sürüyor

Düzce'nin Gölyaka ilçesi Aksu Deresi üzerinde yapılan Hidroelektrik Santrali'ne (HES) karşı halkın verdiği mücadele sürüyor.

Düzce'de Hes'e Karşı Mücadele Sürüyor
Düzce Festivalinde açtıkları stantla HES'in zararlarını vatandaşa anlatan Aksu sakinleri destekte istediler. Gölkaya-Hendek Aksu Deresi ve Çevresini Koruma Birliği üyesi Şahin Ayas, Aksu Deresi için vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Santrallerin kurulmasında dere suyunun yüzde 96'sının kullanılması durumunda kalan yüzde 4'ü derelerin alüvyon yapısı nedeniyle yatakta kaybolacak, dereye akan kanalizasyonlar ve foseptiklerle birlikte, fındık üretimi için kullanılan gübrelerdeki atıkların yağmur suları ile yataklara akması sonucu oluşacak yosunlaşma, bataklık, sivrisinek başta olmak üzere her türlü pislik ve koku bulaşıcı hastalıklara neden olurken bölge insanının sağlığı ciddi anlamda tehdit altında kalacaktır. Bölgede toprak tabakasının yaklaşık 20-25 santim dolayısıyla iklimin ıslak ve yumuşak olması nedeni ile Tünel açılması için patlatılacak dinamitler ve bacalara ulaşacak yolların yapımı için kesilecek 10 bine yakın ağaç büyük ihtimalle heyelanlara neden olacak, bölgede yaşayan insanlar ve yaşadıkları coğrafya büyük bir risk altına girecek, erozyon kaçınılmaz hale gelecektir. Tüneller ve denge bacalarına ulaşmak için açılacak yollar nedeniyle meydana gelecek binlerce metreküp pasa bugüne kadar inandırıcı bir açıklama yapılmadığından yörede büyük bir alana yayılacak, pasa örtüsü çevreyi ve canlıları tehdit edecektir. Derede yaşayan kırmızı benekli Alabalık türleri de zarar görecek, dünyada eşine az rastlanan çiçek ve kuş türleri de yok olacaktır. Yeşilin her tonunun doğaya nakış gibi işlendiği binlerce tür botanik bitkisi ve kuş türünün bulunduğu gür ormanları, yaylaları, yüz yıllardır akan dereleri ile kıymetli coğrafyamız ve vadilerimizi yok edecektir" biz bunun için istemiyoruz" dedi.
Yapılan çalışmaların durdurulması için davada açacaklarını belirten Ayas, "Bilimsel olarak bu projeler doğaya ve insan yaşamına zarar veriyor. Bizde dava dosyamızı oluşturduk. Bu hafta yasal yollara başvuracağız" şeklinde konuştu.