Dışkapı'dan 'bor' madeni araştırması (Özel)

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bor madeninde kısırlık iddialarını mercek altına aldı.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğit

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bor madeninde kısırlık iddialarını mercek altına aldı.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bor Araştırması Proje sorumlusu Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, CİHAN'a yaptığı açıklamada Türkiye'nin bor madenleri konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Almanya'nın boru kısırlık yapan madenler arasında koyduğunu hatırlatan Delibaşı, "Ancak bu yönde yeterli bir veri yok. Türkiye, madem bor madenlerinde zengin bir ülke, o zaman bu konuyla ilgili ileri araştırmaların da olması lazım. Biz de hayvan laboratuarında borun ratlar (fareler) üzerindeki etkisini araştırıyoruz. Gerçekten böyle bir etki yapıyorsa ortaya çıksın. Yapmıyorsa da haksız yere kısırlık yapıyor olarak bilinmesin." dedi.

Ratlar üzerindeki çalışmanın yaklaşık 3 ay önce başladığını belirten Delibaşı, "Ön planda kısırlık olmak üzere borun tüm vücuttaki etkisini araştırıyoruz. Şu anda genetik çalışma kısmına geçtik. Birinci aşamasını bitirdik, olumsuz bir etki görmedik. İkinci aşama kısmında daha ileri genetik araştırmalar yapılacak." diye konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda hastanede gerçekleştirilen Medikal Jeoloji Perspektifinden Bor ve Borun Sağlığa Etkileri Kursu'na da dikkat çeken Delibaşı, program kapsamında bu alanda isim yapmış kişilerin davet edildiğini söyledi. Delibaşı, program ile borun hücre, doku ve organ düzeyinde etkileri ile ilgilenen lisans/yüksek lisans öğrencilerini ve araştırma görevlilerini, alanında lider konumda olan bilim insanlarıyla buluşturup konuyla ilgili bilgi ve deneyim paylaşımlarını artırmayı amaçladıklarını aktardı.

Delibaşı şunları dile getirdi: "Medikal jeoloji ve bor konusunda yapılacak çalışmalar ülkemizin bu potansiyel kaynağının etkileri konusunda bilgilenmemizi sağlayacaktır. Ayrıca olumlu ya da olumsuz yanlarının net bilinmesi sanayide kullanılması sırasında insan sağlığına zarar verme olasılığını da azaltacaktır. İlaç sanayiinde kullanılma ihtimaline doğru bu konuda yapılacak çalışmalara da ışık tutacaktır."