RAMAZAN BAYRAMI VE BAYRAMDAN SONRA TUTULAN ŞEVVAL ÂYI ORUCU!
ŞEKER DEĞİL RAMAZAN BAYRAMI..İslam'da ``Ramazan ve Kurban Bayramı`` olmak üzere iki bayram vardır. Arapça`da bu bayramlar ``İdü`l-Fıtr ve İdü`l-Adha`` şeklinde adlandırılır. Her iki bayram da hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Nitekim Ramazan orucu da ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren Müslümanlar sonraki âyın yani Şevval'in ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama Ramazan Bayramı veya bayramdan önce fitre (fıtır sadakası) verildiği için ``Fıtır Bayramı`` da denilmiştir. Ancak Türkiye`de bazı çevrelerde muhtemelen bayramda şeker, lokum ve tatlı ikramı şeklinde öteden beri var olan gelenekten dolayı bu bayrama şeker bayramı da denilmektedir.
ŞEVVAL ÂYI..
Şevval kelimesi “yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarındaki ``şevl`` kökünden türemiştir. Şevval âyı kameri (hicri) yılın Ramazan âyın'dan sonra ve Zilkade âyın'dan önce gelen onuncu âyın da adıdır. Şevval kelimesinin onuncu aya ad olarak verilmesi değişik şekillerde açıklanmıştır. Araplar kameri ayların eski adlarını değiştirirken bu ay yaz mevsiminde havanın sıcak olduğu bir döneme rastladığı için bu adın verildiği rivayet edilmektedir. Bunun dışında develerin çiftleşme mevsiminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı da bu şekilde isimlendirildiği ya da havanın çok sıcak olması sebebiyle develerin sütünün azalması yüzünden de bu isim ile anıldığı şeklinde açıklamalar da yapılmıştır. Bununla beraber cahiliye Arapları Şevval âyını uğursuz kabul ettiklerinden bu âyda evlenmezlerdi. Ancak Hz. Peygamber, Hz. Âişe annemiz ile Şevval ayında evlenerek bu inancın yanlış olduğunu onlara göstermiştir.
ŞEVVAL ORUCU!
Bu oruç bayramdan hemen sonra ara verilmeden peş peşe tutulur. Böyle tutulması daha faziletli görülmüştür. Ancak aralıklarla da tutulması mümkündür. Dileyen bayramın ikinci gününden itibaren de başlayabilir lakin bayramın birinci günü caiz olmadığı için tutamaz. Bu orucu tutmak sünnettir yani peygamber uygulamasıdır. İslam hukuku açısında da müstehap görülmüştür. Yani tutulması sevap ancak zorunlu değildir.
Hz. Peygamber bir hadis-i şerifi'nde Şevval âyında neden oruç tuttuğunu şöyle açıklamıştır:
“Ramazanı oruçla geçirip buna Şevvalden altı gün ilave eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur.”
Nitekim Kur'an-ı Kerim'de: ``Kim iyi bir amel ile gelirse kendisine bunun on katı sevap vardır.`` (Enam, 160.) Diye buyurulmaktadır. Dolayısıyla bu âyet esas alındığında bir ay oruç tutan Müslüman, on ay oruç tutmuş gibi sevap kazanır.
Yazarın Önceki Yazısı
KİMSENİN ÂHI KİMSEYE KALMAZ EY AMERİKA! ÜZERİNDE MİLYONLARCA İNSANIN KAN DİYETİ VAR!
KİMSENİN ÂHI KİMSEYE KALMAZ EY AMERİKA! ÜZERİNDE MİLYONLARCA İNSANIN KAN DİYETİ VAR!
Yazarın Sonraki Yazısı
ELVEDA YA ŞEHR-İ RAMAZAN! GELDİ VE GİDİYOR MÜBAREK ONBİR ÂYIN SULTANI!
ELVEDA YA ŞEHR-İ RAMAZAN! GELDİ VE GİDİYOR MÜBAREK ONBİR ÂYIN SULTANI!