YASAM / DÜNYAYI DEĞİŞTİRİP ÖLDÜLER

EVELYN LAUDER
İyi hastalık yoktur elbette ama kanserin en ağır hastalıklardan biri olduğu da evrensel bir kanı. Kanserin en yaygın türlerinden biri de her yıl milyonlarca kadın ve erkeği etkileyen meme kanseri. Ama meme kanseri artık korkulacak bir şey değil. Biz bunu pembe kurdelelerden öğrendik.

Kendisi de meme kanseriyle savaşmış ve hayatta kalmış bir kadın olan Evelyn Lauder, pembe kurdelenin fikir annelerinden biriydi. Hem kanser olmanın yarattığı korkuyu hem de geleceğe dair umudu simgeliyordu pembe kurdele. Lauder’ın başkan yardımcısı olduğu kozmetik devi sayesinde bütün dünya kadınlarının tanıdığı ve güç bulduğu bir sembol haline geldi. Aslına bakılırsa korku, umut ve mücadele Lauder’ın kanında vardı. Çünkü 1936’da Avusturya’da doğmuş ve Nazilerden kaçarak ABD’ye sığınmış bir Yahudi ailesinin çocuğuydu.

Lauder, meme kanseriyle savaşından galip çıksa da yumurtalık kanseri konusunda o kadar şanslı değildi. 12 Kasım’da hayatını kaybetti. Ama bugün dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca kadın aynaya baktığında hala ona teşekkür ediyor.