YASAM / DÜNYAYI DEĞİŞTİRİP ÖLDÜLER

JACK KEVORKIAN
Yaşama hakkı, her insanın, insan olduğu için sahip olduğu bir hak. Peki ya ölme hakkımız var mı? İster ötenazi deyin, ister destekli intihar, çeşitli vakalardan dolayı zaman zaman gündeme gelen bu tartışmada akıllarda mutlaka bir isim vardı: “Doktor Ölüm” Jack Kevorkian.

Anadolu kökenli bir Ermeni ailenin oğlu olan Kevorkian, 1990’lı yıllarda, icat ettiği bir aletle 130’dan fazla hastanın ölümüne yardım etmişti. Sonradan bu kişilerden yüzde 60’ının ölümcül bir hastalığı olmadığı, birçoğunun acı bile çekmediği ortaya çıktı. 1993 yılında kemik ve akciğer kanseri bir hastanın ölmesine yardım ettiğinde tutuklanmış, ancak Michigan’da görülen mahkemenin yargıcı “Kişinin kendi kaderini tayin etmesinden daha temel bir hak göremiyorum” diyerek doktoru serbest bırakmıştı. Kevorkian bir dahaki mahkeme seferinde o kadar şanslı değildi. 1999’da kasıtsız adam öldürme suçundan 10 ile 25 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı. 2007’de bir daha kimsenin intiharına yardımcı olmama şartıyla serbest bırakıldı.

Kevorkian, 3 Haziran’da karaciğer kanserine yenildi ve hayatını kaybetti. Hayatının son günlerinde birilerinin de kendi ölümüne yardım etmesini istemiş midir yoksa bir saat daha fazla yaşayabilmek için elinden geleni yapmış mıdır bilinmez. Ancak şurası kesin: Kevorkian başkalarının hayatını değiştirmedi, ölümünü değiştirdi.