YASAM / DÜNYAYI DEĞİŞTİRİP ÖLDÜLER

MUAMMER KADDAFİ
Muammer Kaddafi iktidarda olduğu 42 yıl boyunca dünya basını için hep “haber” oldu. Elysée Sarayı’nın bahçesine kurduğu çadırından Ukraynalı hemşirelerine kadar hayatı hep merakla izlenen Libya liderinin ölümü de doğal olarak aynı oranda büyük bir haberdi.

Mart ayının başlarında Libya’daki çatışmaların bir iç savaşa dönüşeceğinin işaretleri ortaya çıkmaya başlamıştı. Birleşmiş Milletler’in sivillerin korunması için uluslararası müdahale gerçekleştirilmesi kararının ardından NATO operasyonu Nisan ayında resmen başladı. NATO’nun hava operasyonlarının da desteğiyle isyancılar Kaddafi’nin kalesi başkent Trablus’u da ele geçirmeyi başarınca Kaddafi ve çevresindeki küçük grup Libya liderinin memleketi Sirte’ye sığınmak zorunda kaldı. Ölüm de onu burada buldu.

Kaddafi, 20 Ekim tarihinde bir kanalizasyon borusunda saklanmaya çalışırken, isyancılar tarafından canlı ele geçirildi ve öldürüldü. Vücudu Misrata’da bir marketin buzhanesinde günlerce sergilendikten sonra çölde, kimsenin bilmediği bir yere gömüldü. Libyalı isyancılar ilk önce çapraz ateş arasında kalıp öldüğünü öne sürdü. Ama o sırada çekilen ve sonradan internete yayılan video görüntülerinde dövüldüğü, aşağılandığı ve tacize uğradığı görüldü. Uluslararası kamuoyunun baskısıyla Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi’nin ölümü konusunda bir soruşturma yapmaya karar verdi. Son olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi olayda savaş suçu şüphesi olduğunu açıkladı. Ancak Kaddafi’yi kimin ne şekilde öldürdüğü bugün hala kesin olarak bilinmiyor.