BAYRAKTAR KIZILELMA'NIN TASARIMI DEĞİŞTİ!

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

BAYKAR tarafından geliştirilen KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı'nın ikinci prototipi, ilk uçuş için gün sayıyor. Uçaktaki tasarım değişiklikleri ise dikkat çekti.



1) İlk göze çarpan değişiklik uçağın burnu yani radome. Buraya aviyonik alt sistemler dışında IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) ve EOTS (Elektro Optik Hedefleme ve Arama) sistemleri ve ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD-100A AESA radarı yerleştirilecek. Hava hava füzeleriyle teçhiz edilecek olan KIZILELMA'nın agresif hava hava manevralarını gerçekleştirebileceği, daha önce BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından açıklanmıştı. Dolayısıyla KIZILELMA'ya yönelik MURAD AESA Radarı entegrasyonu, oldukça anlamlı.



2) Uçağın hava alıklarının genişletildiğini ve sürtünme yüzeylerinde değişiklik yapıldığını görüyoruz.



3) Kanard tasarımında değişiklik görüyoruz. Biraz daha küçük bir kanard tasarımı tercih edilmiş.



4) Ana kanatların gövdeyle birleştiği yerdeki sürtünme yüzeyinin değiştiğini görüyoruz. Kanat alanı artırılmış gibi ve flaplar biraz daha geniş.



5) Gövde konsept prototipte burundan kuyruğa kadar düz bir çizgiye sahipken yeni prototipte burundan kuyruğa kadar oval (bombeli) bir tasarıma geçildiği göze çarpıyor.



6) Motor bölmesinin oldukça farklılaştığını görüyoruz. Konsept prototipte gövde içerisinde kaybolan bir nozzle (egzoz) varken yeni prototipte bu nozzle tamamen görülüyor ve dışarı taşıyor. Hava alıklarının genişletilmesi de düşünüldüğünde motor tercihi değişmiş olabilir.



7) Dikey stabilizatörleri ve flapları kontrol eden eyleyicilerin de gizlendiğini görüyoruz. Radar izinin azaltılması açısından bu da çok önemli bir değişiklik olarak görülebilir. Buradaki temel etken, stabilizenin kontrol edilmesini sağlayan alt sistemlerin, uçağın gövde içerisine alınması.

Bu durumun temel etkileri ise uçağın daha düşük bir RF ize (kesit alanı) sahip olması ve aerodinamik iyileştirmelerin uçağı genel performansına katkıları olarak açıklanabilir. Uçağın radar kesit alanı düştükçe, hasım radarları tarafından fark edilmesi ihtimali ve menzili oldukça düşüyor.

8) İniş takımlarındaki farklılık da göze çarpanlar arasında. İniş takımının iyileştirilmesi, özellikle iniş anlarında gövde üzerinde oluşan stresin azaltılması açısından kritik öneme sahip.

İniş takımlarının değişmesinin bir diğer sebebi KIZILELMA'nın, TCG-ANADOLU'ya iniş/kalkış yapacak olması.


İkinci prototipin gerçek test uçağı olarak kullanılacağını söyleyebiliriz. Kızılelma'nın gelişimi için ikinci prototip çok önem arz etmekte.