Zamana direnen konaklar turizme kazandırılıyor - BİLECİK

- Tescilli konaklardan genel görüntü - Konakların restorasyon çalışmalarından genel görüntü - Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin'in restorasyon çalışmalarını incelemesi - Belediye Başkanı Münür Şahin'in konuşması Zamana direnen konaklar turizme kazandırılıyor - Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı bölgelerden olan ve hemen hemen her köşesinde o döneme ait izler taşıyan Bilecik 'in Osmaneli ilçesinde, turizme kazandırılması planlanan 50 tescilli tarihi konaktan 23'ünde restorasyon çalışmaları başladı - Belediye Başkanı Şahin:"Yıl sonuna kadar 50 konağın restorasyon çalışmasını tamamlamayı hedefliyoruz. Projeyi turizm anlamında çok önemsiyoruz. Bu proje bittiğinde, Osmaneli, bir Safranbolu kadar olmasa bile ona yaklaşmış olacak"BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik 'in Osmaneli ilçesinde, turizme kazandırılması planlanan 50 tescilli tarihi konaktan 23'ünün restorasyonuna başlandı.Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı bölgelerden olan ve hemen hemen her köşesinde o döneme ait izler taşıyan ilçede, 50 konağın turizme kazandırılması hedefleniyor.Restorasyon çalışmaları nedeniyle her sokağından testere ve çekiç sesleri yükselen ilçede, eski yerleşim bölgelerinden Camii Kebir ve Camii Cedid mahallelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen 150 konaktan 50'sinin bu yıl hizmete açılması planlanıyor.Zamana direnen, iklim ve kültürel yapıyla uyumlu, kerpiç, taş ve ahşap kullanılarak inşa edilen bu 2 - 3 katlı, cumbalı konaklar, Kültür ve Turizm Bakanlığına ait proje ile Osmaneli Belediyesi tarafından yeniden hayata döndürülecek.Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 konağın restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Yıl sonuna kadar 50 konağın restorasyon çalışmasını tamamlamayı hedefliyoruz. Projeyi turizm anlamında çok önemsiyoruz. Bu proje bittiğinde, Osmaneli, bir Safranbolu kadar olmasa bile ona yaklaşmış olacak." dedi.
- Restore edilmiş konak sayısı 70 olacakİlçede tescilli 150 konağın bulunduğunu dile getiren Şahin, bunlardan 20'sinin restore edildiğini söyledi.

Yeni proje ile yıl sonunda bu sayının 70 konağın restore edilmiş olacağını anlatan Şahin, "Geriye kalan konakların bir kısmı kullanabilir vaziyette. Onların da restorasyon işlemleri önümüzdeki yıllarda yapılacak." diye konuştu.
İlçenin 350 bin metrekarelik sit alanına sahip olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu alanda da tescilleme yapmaya kalkarsak Osmaneli'deki konakların sayısı 300'ü geçer." dedi.
Şahin, restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra konakların 3'ünün müze olarak hizmet vereceğini belirterek, şunları kaydetti:"Yöresel yemeklerin yapılıp sunulduğu, özellikle bayanların işlettiği işletmeler olacak. Yöresel Lefke bezi, ayva lokumu, çok farklı reçeller yapacağız. Kolyeler, masa örtüleri, el sanatları ürünleri sergilenecek. 2018 sonu bizim için kırılma noktası. İnşallah 2019 yılının başından itibaren Osmaneli, yoğun bir şekilde turist almaya başlayacak."
Restorasyon Muhabir El Sanatları Allah Yükselen 

13 Mart 2018 Salı günü yayınlandı