Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocukların lisans sıkıntısı - İSTANBUL
Alay Kesler, bürokratik nedenlerden dolayı söz konusu çocukların lisans alamadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Mesela çocuğun doğum belgesi isteniyor. Savaştan kaçıp geldiği için doğum belgesi yok. Yaşla ilgili sorun kemik testiyle çözülebilir. Çocuk, dünyanın her yerinde aynı. Çocuklar varsa kuralların biraz esnek olması lazım. Türkiye büyük bir devlet, bunların hepsine kucak açıyor ve hiçbirini ötekileştirmiyor. Sadece futbolda değil, basketbol, voleybol, hentbolda çok yetenekli çocuklarla ilgili kolaylıklar yapılması lazım. Fransa, futbolda dünya şampiyonu oldu. Kadrosuna baktığınızda neredeyse tamamı göçmen... Öncelikle bu çocukların geçici lisans hakkının tanınmasını, takımlarda oynamasını istiyoruz. Ondan sonra çok yetenekli ve bu ülkeye hizmet edebilecek, uluslararası müsabakalarda bayrağımızı en yukarıya çekecek olanlar varsa neden lisans vermeyelim." İstanbul 'da amatör liglerde mücadele eden yaklaşık 500 kulüp olduğunu aktaran Kesler, "Her kulüpte de en az 10 göçmen çocuk var. Profesyonel kulüpleri de düşündüğümüzde ortaya çok büyük bir sayı çıkıyor. Bugün küçük bir adımla 10 bin çocuğa lisans kazandırabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. - Çayır: "Buna bir çözüm bulunması lazım"Tepebağ Kültür Spor Kulübü Başkanı Menan Çayır, futbol oynamak isteyen Suriyeli çocukları altyapılarına aldıklarını dile getirerek, "Bu çocuklara futbol eğitimi veriyoruz ama lisans çıkartamıyoruz. Bunların çok büyük bölümünün oturum ve vatandaşlık hakkı da yok. Bundan dolayı zor durumda kalıyoruz. Buna bir çözüm bulunması lazım." dedi.
Çayır, birçok kulübün aynı sorunu yaşadığını anlatarak, şunları kaydetti:"Belli bir yaştan sonra biz bu çocukları takımdan göndermek zorunda kalıyoruz. Bu sefer aileleri çocuklarının neden gönderildiğini soruyor. Biz durumu izah edemiyoruz. Bizde yaklaşık 50 çocuk var. Bu çocukları gönderdiğimizde kendilerinin ve velilerinin tribünde üzüldüklerini görüyoruz. Biz de üzülüyoruz. Çocuklar kendilerini dışlanmış hissediyorlar ama çözüm yok. Çocuklara 'gelmeyin' dediğimizde dünyaları yıkılıyor." - Adnan Johaa: "Arkadaşlarım gibi maça çıkmak istiyorum" İstanbul Soma Aslan Gücü Kulübünde antrenmanlara çıkan 14 yaşındaki Suriyeli Adnan Johaa, savaş yüzünden ülkesinden ayrıldığını belirterek, "Lisansım olmadığı için maçlara çıkamıyorum. Buradaki arkadaşlarım gibi maça çıkmak istiyorum." diye konuştu.
Tepebağ Kültür Spor Kulübünün altyapısında forma giyen 11 yaşındaki Suriyeli Ahmet Demlahi ise "Futbol oynamayı çok seviyorum ama lisansım yok. Buradaki arkadaşlarım oynuyor ama ben oynayamıyorum. Üzülüyorum." ifadelerini kullandı.Suriyeli çocuklardan 10 yaşındaki Muhammed Nasif de "Ben İdlip'ten geldim. Orada savaş vardı. Futbolu çok seviyorum. Arkadaşlarım bana 'Babel' diyor. Bize lisans verilmesini istiyorum." şeklinde görüş belirtti.
Vatandaşlık Ayrımcılık Uluslararası Amatör Lig Dünya Şampiyonu
14 Kasım 2018 Çarşamba günü yayınlandı