Sapanca Gölü’nün Son Hali Görenleri Şaşırtıyor

Tarihinin en düşük seviyesine ulaşan ve suyu giderek çekilen Sapanca Gölü, uzun zaman sonra kendisini ziyarete gelenleri şaşırtıyor. Göldeki çekilmeden bir hayli rahatsız olan vatandaş, Sapanca Gölü için köklü çözüm istiyor.
Sapanca Gölü Öğretim Üyesi Sakarya Üniversitesi Bostancı Mühendislik 


Sakarya ile Kocaeli illerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü ' nde tehlike giderek artıyor. Göldeki su miktarı, kritik su seviyesi olan 29.90 metre kodundan 29.82 ' ye geriledi. Haziran ayı içerisinde Sakarya ' nın bazı ilçelerinde sele sebep olan yağışlarda tarihinin en kuraklık dönemini geçiren Sapanca Gölü ' ne çare olmadı. Uzun zamandır Sapanca Gölü ' ne gelmemiş vatandaşlar, gölün sahil şeridindeki çekilmeyi görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Göldeki yosunlaşma dikkatlerden kaçmazken, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Saim Özdemir, Sapanca Gölü ' nün iki yıldır dışa akış gerçekleştirmediğini belirterek, “Bu durum gölün içerisinde yosun miktarını artırıyor. Sapanca Gölü böyle giderse 10 yıla kalmaz Bafa Gölü durumuna gelir” diye açıklama yapmıştı.
Sapanca ' da yaşayan Sebahattin Bostancı, Sapanca Gölü ' nün ilk önce otoban yapılacağı zamanda katledildiğini söyledi. Su fabrikalarının dağlardan gelen kaynakları almasından dolayı göle su gelmediğini belirten Bostancı, “İzmit ' teki tesislerde de çok büyük miktarlarda su çekilince göl bu hale geldi. İşimiz Allah ' a kaldı. Bol yağmur yağarsa gölümüz kurtulacak” dedi. Bir arabanın arkasında ' Sapanca Gölü ' yazısı gördüğünü anlatan Bostancı, “Ortadaki ' g ' harfini karalamış ölü kalmış. İş oraya doğru gidiyor. Köklü tedbirler lazım” dedi.

11 Temmuz 2014 Cuma günü yayınlandı