Müzikle terapi için 'Nağmede Şifa' albümü - EDİRNE
Nağmede Şifa albümünün bu kapsamda yapılan bir çalışma olduğunu ve albümde 2 CD'nin yer aldığını belirten Atik, şöyle devam etti:"İlk CD, Farabi'den başlayarak darüşşifalar dönemindeki bu coğrafyada müzik terapi geleneğini hatırlatacak, anlatacak şekilde bir repertuvarla oluşturuldu. İkinci CD ise günümüzdeki Türk müziği terapi geleneğini anlatan ve bizim yaklaşımımızı ortaya koyan bir çalışmadır. Nağmede Şifa albümü Türkiye'deki ilk resmi terapi müzikleri CD'si olma özelliğini taşımaktadır. Özellikle ikinci CD'de bizim yaklaşımlarımızı ifade eden konserlerimizde de uyguladığımız sedasyon, regrasyon ve enerji terapisi şeklinde oluşturuldu."Çalışmalarını geçmişte akıl hastalarının tedavi edildiği II. Bayezid Külliyesi Şifahanesi'nden aldıkları şevkle başlattıklarını anlatan Atik, albümde külliyenin kurucusu da olan II. Bayezid'in bir eserinin de yer aldığını dile getirdi. - "Uzmanları tarafından hazırlanan ilk eser"Nağmede Şifa çalışmasının Türk müziği terapi geleneğinin geçmişini ve bugününü yansıtmayı amaçladığını belirten Atik, "Nağmede Şifa albümü, uzmanları tarafından hazırlanan ilk eser olma özelliği de taşıyor. Müzik terapi uygulamaları Anadolu coğrafyasından önce Selçuklu ve daha sonra Osmanlı darüşşifalarında sürdürülmüş bir tedavi geleneğidir. Bugünkü yaptığımız çalışmalarla da bunu sürdürüyoruz." dedi.
- "Psikoterapilerde kullanılabilecek bir albüm"Proje koordinatörü ve Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk de ilk kez darüşşifalar dönemi müzik terapi uygulamalarına yönelik bir çalışma yapıldığını anlattı.Albümde geleneksel müziğin kullanıldığı ama modern görüşlerle yapılandırılmış eserlerin de yer aldığını dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:"Nağmede Şifa CD'sinde yer alan sedasyon terapisinde, 'Makamdan Şifaya' kitabımızda belirlediğimiz kurallara uygun olarak seçilmiş eserler yer alıyor. Bu bölümde dinleyenlerin gevşemesini, stresten uzaklaşarak uykuya dalmalarını kolaylaştıran bir seans yapılandırılmıştır. Regresyon kısmında ise psikolojik tedavi seanslarında yardımcı olarak kullanılabilecek müzik kayıtları bulunuyor. Bu bölüm özellikle, 'Güdümlü İmgelem (GIM) seanslarında da kullanılabilir. CD'nin üçüncü bölümünde bir enerji seansı örneği bulunmakta bu bölüm, kişilerin kendini bitkin ve yorgun hissettikleri, hastalıkların nekahet dönemlerinde daha hızlı toparlanmalarını sağlayacak ve kendilerini güçlü hissedecek şekilde yapılandırılmış bir enerji seansı müziği oldu. Psikoterapilerde kullanılabilecek bir albüm."İlk defa müzik terapist sertifikasına sahip uzmanların bir araya gelerek Nağmede Şifa'yı hazırladığını vurgulayan Öztürk, albümün dağıtımını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın üstlendiğini kaydetti.
Nağmede Şifa albümünün hazırlanmasında Muharrem Fadıl Atik, Halil Erseven (solist), Murat Bağdatlı (ud), Furkan Resuloğlu (tanbur), Furkan Bilgi (kemençe), Şükrü Fırat (ney), Tuncay Tuncay (kanun), Serhat Zımba (kudüm, bendir, daire, def), Yeşim Çağlayan ve Yıldıray Öztürk (korist), Gökçe Dayanç (ses kayıt) ve Prof. Dr. Levent Öztürk (proje koordinatörü) görev aldı.
Hastalık Psikoloji Muhabir Psikolojik Tedavi Koordinat
15 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı