'Medeniyetimizin İzinde Karma İslam Eserleri Sergisi' - ANKARA

"Medeniyetimizin İzinde Karma İslam Eserleri Sergisi" - ANKARA - "Medeniyetimizin İzinde Karma İslam Eserleri Sergisi" - Ankara Müzayedecilik Evi ve Sanat Galerisi'nde yapılan sergiden detaylar - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın sergiyi gezmesi - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un sergiyi gezmesi - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un açıklamaları"Medeniyetimizin İzinde Karma İslam Eserleri Sergisi" - Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: - "Binalarımız, tarihi eserlerimiz ve sanat eserlerimiz bize bir gönül ve zihin dünyasının somuta indirgenmiş hali olarak kalıyor. Bunları iyi bir şekilde koruyacağız ama korumak yetmez, bunları, anlayışlar değişebilir, anlayışları geliştirerek, değiştirerek bu güne taşıyacağız ve sonraki nesillere de taşıyacağız"ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Binalarımız, tarihi eserlerimiz ve sanat eserlerimiz bize bir gönül ve zihin dünyasının somuta indirgenmiş hali olarak kalıyor. Bunları iyi bir şekilde koruyacağız ama korumak yetmez, bunları, anlayışlar değişebilir, anlayışları geliştirerek, değiştirerek bugüne taşıyacağız ve sonraki nesillere de taşıyacağız." dedi.
Kurtulmuş, Ankara Müzayedecilik Evi ve Sanat Galerisi ile galerideki Medeniyetimizin İzinde Karma İslam Eserleri Sergisi'nin açılışını yaptı.Açılışta konuşan Kurtulmuş, son derece umut ve neşe veren güzel bir sanat galerisinin açılışının yapıldığını söyledi.

Ankara 'nın böylesine bir sanat galerisine ihtiyacı olduğunu belirten Kurtulmuş, özellikle İslam sanatlarından eserlerin sergileneceği ve bunların yeni nesillerle buluşturulacağı mekanların artırılmasında büyük fayda olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda unutulmaya yüz tutmuş sanatların yeniden canlandırılmasının önemine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:"(Marifet iltifata tabidir) diye bir söz var. Sanatkar arkadaşlarımızın gönüllerindeki, zihinlerindeki coşkunun bir şekilde sanat eserlerine yansıtılabilmesi için bunların da bir şekilde iltifata mazhar olması lazım. İşte bu sanat galerisi bu iltifata mazhar olmanın görünür yüzlerinden birisidir. Biz de Kültür Bakanlığı olarak bu anlamda üzerimize düşen her türlü desteği sağlamak için canla başla gayret sarf ediyoruz. Asırlar boyunca bizim ecdadımızın gerçekten İslami sanatlara verdiği önemi biliyoruz. Özellikle bir sanat erbabının Anadolu'nun ve Osmanlı topraklarının her yerinde olduğu gibi, tabiri caizse iç dünyasındaki zenginlikleri, dinginlikleri her yere nakşettiklerini biliyoruz. Bu yeri gelmiş taş üstüne yapılan bir işçilik şeklinde ortaya çıkmış, yeri gelmiş bir caminin iç tezyinatı olarak ortaya çıkmış, yeri gelmiş burada az evvel mükemmel bir şekilde dinlerken bile heyecanlandığımız bir Kuran - ı Kerim'in nihayetinde birkaç metrekarelik bir büyük tablonun içerisine sıkıştırılması gibi bir sanat eserine dönmüş. Yeri gelmiş güzel hat olmuş, yeri gelmiş güzel bir tespih olmuş, yeri gelmiş güzel bir seccade olmuş, bazen tuvallere dökülmüş, bazen ipek kumaşlar üzerine işlenmiş, velhasıl insanların zihinlerindeki, gönüllerindeki güzellikleri İslam eserleri olarak bize asırlar boyunca ulaştırmışlar." - "Bunları iyi bir şekilde koruyacağız"Kurtulmuş, insanların hayal ettikleri şekilde bir dünya oluşturduğunu, bunların da somuta indirgenerek birtakım sanat eserlerine dönüştüğünü dile getirdi.Kurtulmuş, "Binalarımız, tarihi eserlerimiz ve sanat eserlerimiz bize bir gönül ve zihin dünyasının somuta indirgenmiş hali olarak kalıyor. Bunları iyi bir şekilde koruyacağız ama korumak yetmez, bunları, anlayışlar değişebilir, anlayışları geliştirerek, değiştirerek bu güne taşıyacağız ve sonraki nesillere de taşıyacağız." diye konuştu.
Açılışa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da katıldı.
İslam tarihinde ilk kez Kuran - ı Kerim'in gubari celi sülüs hattıyla tek bir levha üzerine yazıldığı eserin de bulunduğu sergi, 28 Şubat'a kadar açık olacak.
İslam Tarihi Dinler Seccade Sanat Eseri İslam 

16 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı