Marangoz çift, kadınlara ahşap işlemenin inceliklerini anlatıyor - ŞANLIURFA
Gayesinin savaş mağduru kadınlara daha fazla yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Aksu, "Daha önce ev hanımıydım. Eşimin işi dolayısıyla Harran'a geldik. Burada savaş mağduru kadınların hikayelerini dinledikçe ben de çok etkilendim. Suriyeli kadınların rehabilite olması ve savaş psikolojilerinden uzaklaşması için burada eşim onlara eğitim vermeye başladı.
Bende onlarla beraber eğitim almaya karar verdim ve 3 yıl boyunca mesleğin inceliklerini öğrendim. Çocukların mutluluğu için sayamayacağımız kadar çok oyuncak yaptık. Suriyelilerle beraber çalışıyoruz, mutluyuz." diye konuştu.
Kadınların doğası gereği incelik ve hassasiyetlerinin daha fazla olduğunu dile getiren Meltem Aksu, şöyle devam etti:"Hala çevremde 'Marangozluk işi erkek işi niye yapıyorsun?' diyenler oluyor. Ama aslında öyle değil. Kadının ahşaba dokunuşu daha farklı ve güzel. Kadınlar her alanda çalışabiliyorsa marangozluk alanında da çok rahat ve iyi bir şekilde çalışabiliyor. İlk, ben de makinelerden korkuyordum, ahşabın ağırlığından çekiniyordum ama öyle olmuyormuş. Başlangıç zordu ama ahşap öyle bir dünya ki dokununca sizi sarıyor. Ürettikçe daha güzelini daha iyisini yapmak için çalışma azminiz oluyor. İlerleyen aşamada inşallah biz bu işi Harran'da daha çok geliştiririz. Daha çok kadına ve Suriyeli mağdura ulaşırız. Bu atölyeyi savaş mağduru kadınların daha fazla rehabilite olduğu bir yere dönüştürmek istiyoruz. " - "Eşim en büyük destek"Marangoz ustası Hüseyin Aksu da küçüklükten beri hayal ettiği bir mesleği yaptığı için mutlu olduğunu kaydetti.
Yaklaşık 20 yıldır bu mesleği yaptığını anlatan Aksu, eşiyle birlikte savaş mağduru Suriyeli kadınlar ve Harranlı kadınlara yaklaşık 100 çeşit ahşap oyuncak yapmayı öğrettiklerini vurguladı.Eşinin desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aksu, şöyle konuştu:"Aslında eşimin sürekli benim yanımda olması bana en büyük destek oldu. Çünkü burada kadınlarla çalışıyoruz, eşimin de burada olması onları daha iyi anlayabilmemize ve işimizi daha iyi yapabilmemize katkı sunuyor. İşin içerisinde savaş mağduru kadınlar olunca durum biraz daha değişiyor. Bu durum bizi biraz daha fazla çalışmaya ve gayret etmeye sevk etti. Neleri nasıl yapabiliriz konusunda ciddi fikir alışverişinde bulunuyoruz. Okullara ahşap oyuncaklar yapıyoruz. Özellikle savaş mağduru kadınlar ahşapla haşir neşir oldukça daha fazla rehabilite oldu. Çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle ilaç kullanan bir çok kadın da ahşapla uğraşıp oyalandıkça da iyileşti. Bize bu imkanları sağlayan Harran Kaymakamlığına teşekkür ederiz."
Sosyal Proje Alışveriş Küçüklük Ahşap Oyuncak Hassasiyet
24 Eylül 2018 Pazartesi günü yayınlandı