Mahalleliyi ayağı kaldıran fabrika
Fabrika Mülkiye Fabrika Bacası Harekete Geç Cep Telefonu
-Camdan çıkan kir
-Suda oluşan kir
-Şükriye Efe ile röportaj
-Şükriye Efe’nin cep telefonu ile çektiği kiri göstermesi
-Muhattin Dudu ile röportaj
-Kadınların lavaboları göstermesi
-Şükrü Atabey ile röportaj
-Hediye Erpınar ile röportaj
-Medine Barık ile röportaj
-Çocuğun kirlenen ayakları
( MARDİN -ÖZEL)- Kızıltepe’de fabrika bacasından çıkan dumandan rahatsız olan vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor- Evlerinin isten geçilmediğini ve çocuklarının hastalandığını ileri süren vatandaşlar, fabrika bacasına filtre takılmasını istiyor MARDİN
- Mardin’in Kızıltepe ilçesinde mahallelerindeki kireç fabrikasının bacasından çıkan duman nedeniyle evlerinin is içerisinde kaldığını, çocuklarının hasta olduğunu ve balkona bile çıkamadıklarını belirterek Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan kadınlar, fabrika bacasına filtre takılması için yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istiyor. Mardin’in Kızıltepe ilçesi İstasyon Mahallesi’nde bulunan kireç fabrikasının bacasından çıkan dumanlar, mahalleliyi ayağa kaldırdı. Mahallenin kadınları, önceki gün Büyükşehir Belediyesi önünde temizlik sopaları ve bezlerle toplanarak eylem yaptı. Kadınlar, evlerinin is içerisinde kaldığını, çocuklarının ve kendilerinin hasta olduğunu, balkona bile çıkamadıklarını belirterek, fabrikanın bacasına filtre takılmasını istedi. Kadınlar, dertlerini İhlas Haber Ajansı’na
anlatarak, yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istedi. “Çocuklarımız evde hapis” Evlerinin pislikten geçilmediği ve sürekli rahatsızlandıklarını belirten kadınlardan Şükran Efe, 10 yıldır zehir içerisinde yaşadıklarını ileri sürdü. Çocuklarının zehirlendiğini, bronşit ve astım olduğunu iddia eden Efe, “Çocuklarımız evde hapis, dışarı çıkaramıyoruz. Balkona çıkmanın hasretini yaşıyoruz. Yazın burası çok sıcak oluyor. Klimayı açınca da pencereyi açınca da etkileniyoruz, Ben 10 yıldır bununla mücadele ediyorum. Yetkilere müracaat ettik, geri dönüş yapmadılar. Fabrika önüne gittik, özel mülkiyet olduğu için kovulduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ricamız bizi bu zehirden kurtarsınlar” dedi.
“Çocuğun ciğeri mikrop kapmış” Mahalle sakinlerinden Şükrü Atabey ise, yıllardır sorunun çözülmesi için uğraştıklarını anlatarak, “Vali beyin yanına çıktık olmadı. Dün (önceki gün) yola çıktık, ‘Polisler yasal yolla halledin’ dedi.
Lavaboların üzerini görüyorsunuz, ne kadar temizlesek aynı. Artık yıkamaktan bıktık. Benim raporum var, Diyarbakır’a çocuğumu götürdüm ciğeri mikrop kapmış. Fabrikanın kaldırılmasını, 300-400 kişinin ekmeğinden olmasını istemiyoruz ancak ne gerekiyorsa o yapılsın. Bir filtre takıp bu kirliliği önleyebilirler” diye konuştu.
“Yıkadığımız halıları geri yolluyorlar” Mahallede halı yıkama işletmesi bulunan Muhittin Dudu, halıları yıkayıp teslim ettikten sonra müşterilerinin geri yolladığına dikkat çekerek, “Halıları içeride yer olmadığı için dışarı bırakıyoruz. Bu kireç dumanından dolayı toz kapıyor. Millete götürüyoruz, geri çeviriyorlar. Yine yıkıyoruz halıları. Burada bin ev var, bir evde de 5 kişi oturursa 5 bin kişi yapar” ifadelerinde bulundu. “Artık dışarı çıkamıyoruz” Medine Barık, artık dışarı çıkamadıklarını ve pencerelerini açamadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Klimanın yanında da uyuyamıyoruz. Çocuklarımızın hepsi astım oldu, ben nefes alamıyorum. Herkes hastalandı, adamların umurunda değil. Her sabah uyanıp balkonları yıkıyoruz.” 65 yaşında her gün temizlik yaptığını kaydeden Hediye Erpınar ise, “Her sabah her akşam böyle. Herkes astım” dedi.
31 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı