Lübnan'da zorla çalıştırılan ve dilendirilen çocuk sayısı artıyor - BEYRUT



: - Dilenen çocuklardan detaylarLübnan'da zorla çalıştırılan ve dilendirilen çocuk sayısı artıyor - Lübnan'da göç, işsizlik gibi ekonomik ve toplumsal sorunlar, çocuk dilenciler olgusunun giderek artmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor - Lübnan devleti giderek artan dilenci sorununa çare bulmakta zorlanırken, ülkede kendilerine geçim kapısı bulamayan göçmen aileler de çocuklarını para kazanmak için sokaklara sürüyor - Lübnan Sosyal İşler Bakanlığı Dilencilikle Mücadele Proje Müdürü Siyma Muaviye, ülkede yaklaşık 15 bin dilencinin bulunduğunu, bunların yüzde 75'inin Suriyeli, yüzde 8'inin Filistin kökenli, yüzde 8'inin Lübnanlı geri kalanının da diğer uyruklardan olduğunu ifade ettiBEYRUT - NADYA EL - HALLAK - Lübnan'da göç, işsizlik gibi ekonomik ve toplumsal sorunlar, çocuk dilenciler olgusunun giderek artmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor.Dilencilik son yıllarda özellikle başkent Beyrut 'un kenar mahallelerinde hızla artıyor. Trafik ışıkları ve kalabalık yollarda bekleyen çocuklar, çeşitli şekilde, insanlardan yardım dileniyor.Aileleri ya da bilinmeyen kişilerce kasıtlı bir biçimde belli bölgelere yerleştirilen çocuklar, kendilerinden beklendiği şekilde para kazanmaya zorlanıyor. Ülkede sayıları gün geçtikçe artan ve neredeyse her caddede göze çarpan dilenci çocuklardan "bazıları çiçek bazıları da mendil" satıyor.Çocukların bir kısmı da insanlardan bir şişe su parası isteyerek, para alma çabasına giriyor.Lübnan devleti giderek artan dilenci sorununa çare bulmakta zorlanırken, ülkede kendilerine geçim kapısı bulamayan göçmen aileler de çocuklarını para kazanmak için sokaklara sürüyor. - Dilencilik sorunuyla mücadeleLübnan Sosyal İşler Bakanlığı Dilencilikle Mücadele Proje Müdürü Siyma Muaviye, ülkede ciddi bir olgu halini alan "dilencilik" konusunu AA muhabirine değerlendirdi.Ülkede yaklaşık 15 bin dilencinin bulunduğunu söyleyen Muaviye, bunların yüzde 75'inin Suriyeli, yüzde 8'inin Filistin kökenli, yüzde 8'inin Lübnanlı geri kalanının da diğer uyruklardan olduğunu ifade etti.
Muaviye, dilencilerin bu şekilde çalışmasının ve dilenciliğin artışının arkasında, "güneşin doğuşuyla ortaya çıkan ve batmasıyla kaybolan kişilerin" bulunduğunu söyledi.

Lübnan'da dilenciliğe zorlanan çocuklar üzerinden elde edilen miktara değinen Muaviye, "Örneğin günde 8 saat çalıştırılan 10 çocuk 30 günde yaklaşık 24 bin dolar kazanıyor." diyerek yaşanan istismara dikkati çekti.Dilenmenin Lübnan toplumundaki büyük sorunların başında geldiğini ifade eden Muaviye, Sosyal İşler Bakanlığının diğer bakanlıklarla iş birliği içinde dilendirilen ve zorla çalıştırılan çocukların huzur ve güvenliği için mücadele ettiğini kaydetti.
- Hasta olduğu gerekçesiyle 4 çocuğunu dilendiriyorHastalığı sebebiyle bir işte çalışamadığını iddia eden ve bu durumu sebep göstererek 4 çocuğunu çalışmaya zorlayan baba Mervan, çocuklarının kendileri için ekmek parası kazandığını öne sürdü.Mervan, çocuklarını okula göndermek yerine Beyrut 'un en işlek caddelerinden El - Hamra'daki belli noktalara gül satmaya gönderdiğini söyledi.

Beyrut 'un birçok caddesinde kendilerine alan belirleyerek yollara dizilen dilenciler, geçenlerin dikkatini çekmek için farklı fikirler bulmaya çalışıyor.Sokakta mendil satan Suriyeli bir çocuk, Halep'ten geldiğini ve anne - babasının öldüğünü söyleyerek satış yaptığını, kendisi ve kardeşinin hayatını idame ettirdiğini dile getirdi.Başka bir Suriyeli çocuk ise "Suriyeliyim, Beyrut 'ta ailemle yaşıyorum. Ne babama ilaç alacak ne de yemek alacak paramız var. Kimse bize yardım etmiyor." dedi.
- Devlet yardımları yeterli değilDevlet yardımlarının mültecilerin masrafını karşılayamadığı Lübnan'da, dilencilerin durumları yoldan geçenleri etkileyen acı bir manzara oluşturuyor.Mültecilere sunulan yardımlara ilişkin açıklama yapan Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) Medya Temsilcisi Liza Ebu Halid, "Nakit yardım programıyla mülteci ailelerin yüzde 30'una yardım ediyoruz." dedi.
Maddi durumu diğerlerine göre daha kötü olan ihtiyaç sahibi ailelere, 173 dolarlık para yardımları yaptıklarını söyleyen Ebu Halid, bu kapsamda yaklaşık 280 bin kişiye ulaştıklarını aktardı.Dünya Gıda Programı'nın (WFP) da 695 bin kişiye gıda yardımı yaptığını belirten Ebu Halid, 875 bin kişiye de kış mevsiminde 370 dolar yakıt ve diğer ihtiyaçları için destek olunduğunu kaydetti.
Öte yandan avukat Zekeriya Yahya el - Gul ise dilenciliğin Lübnan yasalarına göre cezaya tabi olduğunu belirtti.
Gul, Lübnan kanunlarına göre, doğrudan veya ticari yollarla bağış üzerinden şahsi çıkar elde etmek ve çalıştırmanın bir aydan altı aya kadar hapisle cezalandırılabileceğine dikkati çekti.Yasal düzenlemeyle bu maddenin tekrar ihlali halinde cezanın yeniden işleme konulması gerektiğini söyleyen Gul, böylelikle caydırıcılığın artırılması gerektiğini vurguladı.
Gıda Yardımı Alabalık Bakanlık Kış Mevsimi Dilenci Çocuk 

5 Mart 2019 Salı günü yayınlandı