Kurban Fiyatları Ve Kurban Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Kurban Bayramı Tarım Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık hayvan satışı yapacak ve kurbanlık hayvan alacak vatandaşların doğru bilgilendirilmesi, diğer yandan artacak olan yurtiçi hayvan hareketleriyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi amacıyla yazılı açıklama yaptı. Vatandaşların kurbanlık hayvan alırken mağdur olmamaları için dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgi veren Bakanlık, kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına dikkat edilmesini istedi.
BÜYÜKBAŞ İÇİN PASAPORT, KÜÇÜKBAŞ İÇİN NAKİL BELGESİ
Büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi aranması gerektiğini vurgulayan Bakanlık, iller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunması gerektiğini dile getirdi.
Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların; kurban hizmetleri komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınmasına dikkat edilmesini isteyen Bakanlık dikkat edilmesi gereken diğer hususları şöyle sıraladı:
“-Hiçbir surette veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvan satın alınmamalıdır. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı bilinmelidir.
-Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmeli, bu araçlarının hayvanların sağlıklı bir şekilde yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçları karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar; nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır.
-Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesmeleri gerekmektedir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin verilmeyecektir.
-Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır.
-Kesilen kurban küçükbaş ise kulak küpeleri, büyükbaş ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları, eğer kesim sırasında görevli kişilere teslim edilmemiş ise, mutlaka Muhtarlıklara, Belediyelere veya İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmelidir. Böylece kesilen kurbanın bilgisayar destekli veri tabanından düşülmesi ve hayvan kayıt sisteminin güncellenmesi sağlanmış olacaktır.”
- ' KURBANLIKLAR RAHATLIKLA TEMİN EDİLECEK ' -
2012 yılında kurban bayramında Türkiye genelinde toplam 785 bin 134 baş büyükbaş hayvan ve 1 milyon 976 bin 924 baş küçükbaş hayvan kesildiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yıl için ülke genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1 milyon 645 bin 279 baş erkek büyükbaş ve 3 milyon 526 bin 973 baş erkek küçükbaş hayvan bulunduğunu bildirdi, Bakanlık, “Vatandaşlarımız kurbanlıklarını rahatlıkla temin edebileceklerdir” dedi.
BU HAYVANLARI SEÇMEYİN
Bakanlık, vatandaşların kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçmeye; çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen göstermesini istedi.
2 Ekim 2013 Çarşamba günü yayınlandı