Kullanılamaz haldeki ayakkabıları sıfır ayarına getiriyorlar - BURSA
Zamanla işlerinin çoğaldığını ve bir alışveriş merkezinde dükkan açtıklarını anlatan İnan, "Müşteriler dükkanı ilk açtığımızda bize birkaç ayakkabı getiriyordu ancak biz onlara fiyatları söylediğimizde rakamlar yüksek geliyordu. Biz de onlara; 'Bir tanesini bırakın, işçiliğimizi görün beğenirseniz diğerlerini de yapalım' diyorduk. Sonrasında çok güzel dönüşler aldık. Her gelen memnun kaldı. 10 sene önce gelen müşterimiz hale bizim müşterimiz." diye konuştu.
İnan, dükkana gelen ayakkabıların durumlarına göre bir dizi işlemden geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:"Ayakkabı bize geldiği zaman önce üstündeki kiri pası almak için yıkıyoruz. Sonrasında şekli düzelsin diye hemen ayakkabı kalıbına koyuyoruz. Ayakkabının kurumasını bekliyoruz ve kuruduktan sonra tabanına gerekirse freze çekiyoruz. Boya yapılması gerekiyorsa boyuyoruz, dikilecek kısımları dikiyoruz. Kimi zaman da resim fırçasını elimize alıp resim çizer gibi, sanat eseri yapar gibi ayakkabıyı boyadığımız oluyor. Müşterinin ayakkabıyı eline alıp incelese bile görmeyeceği yerleri, elimize iğne ucu kadar fırçalar alıp boyuyoruz. Yaptığımız işin hakkını vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimizin bizi tercih etmesinin sebebi de budur diye düşünüyorum." - Renk değiştirme de var numara büyütme deİnan, ayakkabı yenileme hizmetinden çoğu vatandaşın bihaber olduğunu vurgulayarak, "Biz burada numara büyütme, küçültme yapıyoruz. Rengini beğenmedikleri ayakkabılarda renk değiştirme işlemi yapıyoruz. Model değiştirme yapıyoruz. Sivri burun ayakkabıların burnunu oval şekilde yapıyoruz. Yırtık ayakkabıları dikiyoruz. İç astarı yırtılırsa ya da sertleşirse onları değiştiriyoruz. Boyası akınca boyasını yapıyoruz. Yani ayakkabıda birçok çeşit tadilat var." dedi.
Ayakkabıların bakımlarının yaklaşık 2 - 3 günde tamamlandığını ifade eden İnan, "Klasik ayakkabıları genellikle aynı gün teslim ediyoruz ama bunlar düz ayakkabılar. Süet, nubuk, spor ve yağlı deri ayakkabıların işlemleri uzun sürüyor. Yıkıyoruz, kurumasını bekliyoruz, biraz kalıba koyuyoruz. Boyası ve tadilatıyla 2 - 3 güne çıkıyor." ifadelerini kullandı.İnan, bazen müşterilerin eski ayakkabılarını getirip "Bunun bakımını yapın ihtiyacı olan birine vereyim" dediklerini belirterek, "Biz ayakkabıyı alıp bakımını yapıyoruz, geldiklerinde ayakkabılarını tanıyamıyorlar. Müşteri bize gerçekten ayakkabıyı çöp şekilde getiriyor ve yaptığımız 10 ayakkabıdan 8'i mağazadan aldıkları gibi çıkıyor. Müşteri bile şok oluyor." diye konuştu.
Haydar İnan, tadilat ve yenileme ücretlerinin ayakkabının durumuna göre 5 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkabildiğini sözlerine ekledi.
Alışveriş Ayakkabıcı Sanat Eseri Bakım Merkezi Alışveriş Merkezi
14 Mart 2019 Perşembe günü yayınlandı