Aydın’da arıcılara şok yaşadı...Binlerce kovan arı çırpına çırpına telef oldu

ÇIRPINA ÇIRPINA TELEF OLAN ARILAR
Tarım İlacı Bal Üretimi Tarım Köpek Katliam 

-TELEF OLMUŞ BİNLERCE ARI
-KOVANLARDA VE KOVAN ÖNLERİNDE TELEF OLAN ARILAR
-ARICILARIN DURMA TEPKİ GÖSTERMESİ
-ARICILARLA RÖP
-AYDIN ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI AYHAN ÖZDEMİR İLE RÖP
-GENEL VE DETAYLAR

( AYDIN )- Arı ölümlerinin devam ettiği Aydın’da arıcılar yetkilileri göreve davet etti AYDIN

- Türkiye’nin en önemli arı geliştirme ve bal üretim merkezilerinin başında gelen Aydın’da sezona iyi başlayan arıcılar bir anda binlerce kovan arının telef olması ile birlikte şok yaşadı. Ülkenin dört bir yanından bölgeye getirilen binlerce kovan arının önemli bir kısmı tam gelişme çağında iken telef oldu. İlaç alan milyonlarca arı çırpına çırpına kovanların önünde telef oldu. Arı ölümlerinin tamamının duyarsız kişilerce tabiata zararla tarım ilacı kullanılmasından kaynaklandığı belirlenirken, arıcılar Tarım Bakanlığı’nı göreve davet edip hayvanseverlerin arıyı da bir canlı gözüyle bakmasını istediler. Aydın’ın Sultanhisar ilçesi yakınlarında bölgelerde bulunan binlerce kovan arı, dünden bu yana telef olmaya başladı.
Kovana zehir almış vaziyette dönene arıların, kovandaki sağlam arıları da zehirlediğini belirten arıcılar, son 24 saatte telef olan arı miktarının yaklaşık 5 bin kovanı bulduğunu belirterek tarım il ve ilçe müdürlüklerinden yardım istediler. Tarımsal ilaçlamanın ya akşam saatlerinde ya da arıya zarar vermeyen ilaçlarla yapılması halinde hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını belirten arıcılar kimsenin arıcıya sahip çıkmadığını belirttiler. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin’i de arıcıya sahip çıkmadığı gerekçesi ile sert bir dille eleştiren gezginci arıcılar “Kimse arıcıya sahip çıkmıyor” diye dert yandılar. “Katliam yaptılar” Yapılan işlemin tarımsal bir faaliyet değil tamamen katliam olduğunu ileri süren Aydın’daki gezginci arıcılar Türkiye’nin dört bir yanında geldikleri Aydın’da adeta şok yaşadıklarını belirttiler. Bu sorunun Türk arıcısının en büyük sorunu olduğunu belirten hasan Ünlü adlı arıcı “Resmen katliam yaptılar. Tarımsal ilaçlamalar akşam saatlerinde ya da arıya zarar vermeyen ilaç ile yapılması gerekirken Aydın’da durum çok kötü. Bu soruna yetkililerden çözüm istiyoruz. 3-5 tane kedi köpek öldürüldüğü zaman Türkiye ayağa kalkıyor. Ancak binlerce kovan arı ölüyor kimsenin umurunda değil. Hayvan severler bizim hayvanlarımıza karşı sağır-dilsizi oynuyor. Bu gidişler Türkiye’de arıcılık da biter” diye konuştu.
“Avrupalılar kendi kullanmadığı zehri Türkiye’ye satıyor” Olaydan sonra bölgeye gelip arılıklarda inceleme yapan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, olayın sadece basit bir arı ölümü olarak değil, ülkenin ciddi bir meselesi olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Kullanılan bu zehirli ilaçlarla ile Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne de zarar verildiğini belirten “Bu ülkede 12 bin adet bitki türü varken, Avrupa’nın toplamında bitki 10 bin civarında. Düşünebiliyor musunuz Avrupa’da kullanılmayan zehri biz ithal ederek kendi ülkemizdeki bitki çeşitliliğini ve arıyı yok ediyoruz. Nereye gidiyoruz. Tarım Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Hal böyle devam ederse Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde bal üretimi da kalmaz” diye konuştu.

25 Nisan 2019 Perşembe günü yayınlandı