Antalya Müzesi'nde 'Herakles' bereketi
Herakles lahdinin sergilenmeye başlandıktan sonra müzedeki hareketliliğin gözle görülür şekilde arttığına işaret eden Demirel, "Herakles lahdinin sergilenmeye başlandığı yaklaşık 8 aylık dönemde müzeyi 90 bin 200 kişi ziyaret etti. Bir önceki eylül - mayıs dönemine göre ziyaretçi sayısı yüzde 60'tan fazla arttı. 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde müzemizde bin 451 kişiyi ağırladık." dedi.
Geçen yıl mayıs ayının ortasına kadar müzeyi 32 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini belirten Demirel, bu sayının 2018'in aynı döneminde 53 bin 500 kişiye yükseldiğini kaydetti.
Demirel, geçen yılın tamamında Antalya Müzesi'ne 113 bin 400 kişinin ziyaret gerçekleştirdiğini, bu yıl ziyaretçi sayısının çok daha fazla olmasını beklediklerini söyledi.
Herakles lahdini, Antalya Müzesi'nde Perge dönemine ait lahitlerin bulunduğu salonda özel bir köşede sergilediklerini anlatan Demirel, özel olarak ışıklandırıp etrafına döktükleri çiçeklerle süslediklerini dile getirdi. - "Lahit çok etkileyici"Müzeyi öğrencileriyle gezen öğretmen Seval Şen Güvendik, Herakles lahdinin, Antalya 'ya döndüğü için mutlu olduklarını ve öğrencileriyle lahdi görmeye geldiklerini söyledi.
Lahdin uzun zamandır sergilendiğini ancak Müzeler Haftası dolayısıyla ücretsiz ziyaret etme imkanı bulduklarını belirten Güvendik, "Lahit çok etkileyici. Üzerindeki antik öykülerin tamamını gözlemek mümkün ayrıca tekrar Antalya 'ya kazandırılması çok değerli." diye konuştu.
- Herakles lahdiHerakles lahdi, Perge Antik Kenti nekropolünden 1960'lı yıllarda kaçak kazılarla ortaya çıkartılarak, yurt dışına kaçırılmıştı.İngiltere'de restorasyonu yapıldıktan sonra 2010'da İsviçre'ye getirilirken Cenevre Serbest Limanı'nda İsviçre Federal Gümrük yetkililerince gerçekleştirilen envanter kontrolü sırasında İsviçre Kanunlarına muhalefetten dolayı lahde el konuldu ve Cenevre Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.2011'de İsviçre yetkilileri aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı olaydan haberdar edildi ve konunun uzmanı arkeologlardan alınan bilimsel görüşler ışığında eserin Türkiye kökenli olduğunun anlaşılması üzerine Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.Cenevre Başsavcılığı 21 Eylül 2015'te lahdin Türkiye'ye iadesine karar verdi, bu karar 2 Mayıs 2016'da Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesince onandı ve iade kararı kesinleşti.İki ülke arasındaki kültürel iş birliğinin somutlaştırmak adına 3 ay süreyle Cenevre Üniversitesinde sergilenen lahit, 14 Eylül 2017'de Türkiye'ye iade edilerek Antalya Müzesinde sergilenmeye başlandı.Mitolojide Herakles'in 12 zor görevini betimleyen mermer lahit, Roma Dönemi'ne tarihlendiriliyor. 232 santimetre boyunda ve 112 santimetre genişliğindeki eser, arkeoloji literatüründe "Torre Nova" olarak adlandırılan tipte "Küçük Asya Lahit" grubuna giriyor.
Restorasyon Kaçak Kazı Yabancı Turist Yurt Dışı Öğrenciler
23 Mayıs 2018 Çarşamba günü yayınlandı