112 Acil Ambulans Servisi Diyalogları
Avrupa Obezite
İstanbul 112 Acil Ambulans servisi, 163 acil yardım istasyonu ve 246 ambulansla, günde yaklaşık bin 500 olaya müdahale ediyor. Geliştirdikleri sistemle en hızlı biçimde acil vakalara müdahale eden 112 Komuta Merkezi, Avrupa ve Anadolu ' da olmak üzere iki yerde hizmet veriyor. Zamanla yarışan 112 Avrupa Komuta Merkezi çalışanları en çok gelen asılsız telefonlardan şikayet ediyor. Merkez yetkilileri bazı vatandaşların eğlenmek amacıyla 112 ' yi arayarak ilginç diyaloglara girdiğini söylüyor.
İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliği Başhekim Yardımcısı Dr. Serap Sarıhan Akkum, İstanbul ' da Avrupa ve Anadolu olmak üzere iki 112 komuta merkezinin olduğunu belirterek, “İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliği iki ayrı komuta tarafından yönetiliyor. Avrupa yakasındaki Bakırköy ' de konuşlanıyor. Anadolu yakasında ise Kartal ' da hizmet veriyor. Anadolu ve Avrupa yakasında toplam şuan 163 acil yardım istasyonuyla hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunların 108 tanesi Avrupa yakasında bulunmakta, 55 tanesi de Anadolu yakasında hizmet vermektedir. Amacımız acil yardıma ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza gereken yardımı, hassasiyeti göstermek” dedi.
246 tane acil yardım ambulansının mevcut olduğunu belirten Dr. Serap Sarıhan Akkum, “Bunlardan bir tanesi 4 sedyeli ambulans. Trafik kazalarında bilhassa bu ambulansımızı tercih ediyoruz. Bunun dışında bir de obezite ambulansımız mevcut. Obezite ambulansımızla da 160 kilonun üzerinde olup, 350 kiloya kadar olan obez hastaları taşıyabiliyoruz. Bu sayede de hizmetlerimizin kalitesinin arttığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Asılsız ihbarların çok geldiğini belirten Dr. Akkum, “Günde ortalama 40 bin çağrı geliyor. Bunun yüzde 80 ' i asılsız ihbarlardan oluşuyor. Bu tabi bizim sistemimizin aksamasına sebebiyet veriyor ancak yine de biz sabırla bu vatandaşlarımızın da bir gün ambulansa, acil yardım hizmetine ihtiyaç duyacaklarını düşünerek onlara da cevap veriyoruz. Bu kişilere yasal bir işlem başlatmıyoruz. Bu vatandaşlarımızı da bilmemize rağmen aynı sabırla cevap veriyoruz” diye konuştu.
Sürücülerden ambulanslara gereken hassasiyeti göstermelerini isteyen Dr. Serap Sarıhan Akkum, “Kentlerde hastaya ulaşma süremiz yaklaşık olarak 6 dakika kadar sürüyor. Bu kırsal bölgelerde 10-15 dakikayı bulabiliyor. Amacımız acil yardım istasyonlarını arttırarak bu süreleri çok daha aşağılara çekmek. Vatandaşlarımızın ambulanslara karşı çok daha duyarlı olmasını istiyorum. Özellikle İstanbul ' da çok fazla emniyet şeridi yok. Bu vakalar ulaşım süremizi uzatıyor. Mümkün mertebe emniyet şeritlerini ambulansların kullanması gerektiği zamanlarda vatandaşlarımızın hassas davranıp, yol vermeleri gerekir” dedi.
Avrupa Komuta Kontrol Merkezi Komuta Şefi Dr. Zafer Güven ise, bazı vatandaşların 112 ' yi eğlence için aradıklarını belirterek, yaşanan ilginç diyaloglara dikkat çekti. Dr. Güven, “Gece benim canım sıkıldı, sizinle muhabbet etmek istedim diyenler var. Çocuğunun eline telefon verip, benim telefonumda kontör yok, ben kayboldum diyen insanlar var. Alkollü şahıslar çok arıyorlar” ifadelerini kullandı.
26 Kasım 2012 Pazartesi günü yayınlandı