Klon sığırda ikinci kuşak başarısı - TEKİRDAĞ
Arat, Efe, Ece ve Ecemin 9 yaşında olduğu için şu anda dünyada en uzun yaşayan klonlar sınıfına girdiğini belirterek, "Klonların yavruları olmuştu. Yavrularının da yavruları oldu. İkinci jenerasyonu da aldık. Bunların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirdiklerini normal bir sürü oluşturduklarını görüyoruz. 5 klondan üreyen 20'nin üzerinde bir sayıya ulaştılar. Bunların hepsi boz ırk klonları. Bunlar dünyada ilk klonlanan boz ırklar." dedi.
- "3. kuşağı da almayı bekliyoruz"5 klondan sığırının ikisinin Uludağ Üniversitesinde, diğer üçünün de Tekirdağ 'da olduğunu ifade eden Arat, "Klonların çoğu doğum sonrası ölebiliyor. Bir kaç yıl sonrada ölebiliyorlar ama bizim ürettiğimiz bu klonlar teknolojiyi başarıyla uyguladığımızı gösterdi. Hiçbir müdahale olmadan yaşamlarını sürdürdüler, kendi yavrularını hiçbir müdahale olmadan dünyaya getiriyorlar. Dolayısıyla ikinci kuşağa ulaştık. 3. kuşağı da almayı bekliyoruz." diye konuştu.
- "Sağlıklı erkek bir buzağımız daha var"Arat, 9 yaşında olan boz ırk klonların sağlıklı bir şekilde üremeye devam ettiğini aktararak, klon sığırlardan bir tanesinin üçüncü yavrusunu doğurduğunu dile getirdi.Bu ay içerisinde sağlıklı erkek bir buzağın dünyaya geldiğini belirterek, "Klonların yaşamlarını sürdüreceğini görüyoruz çünkü hala doğum yapıyorlar üreme performanslarında bir değişme yok. Biz artık üçüncü kuşak jenerasyonları bekliyoruz. Bu çalışmanın başarılı olduğunu gösterdik. Hala klon sığırlarımızı incelemeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.Arat, bu teknolojinin başka hayvanların klonlanması içinde kullanılabilineceğini dile getirerek şunları kaydetti:"Üstün verimli bir ırkı da klonlayabiliriz. Böylece sağlıklı sürüler oluşturabiliriz. Biz bunları izlemeye devam edeceğiz. Klonlama uygulanabilir bir teknoloji. Avrupa Birliği (AB) klonlama ile ilgili çalışmaları izliyor, biz de rapor veriyoruz. AB, klon hayvanlarla ilgili henüz 'gıda zincirine girebilir' demedi. 'Sağlıklılar mı, yavruları sağlıklı doğuyor mu, doğum yapan anneler yaşıyor mu?' konularını izlemeye aldı. Dolayısıyla klonlama çalışmaları yapan bilim insanları rapor veriyor. Sonra gıda zincirine girebilir şeklinde bir sonuca varılabilir. Biz de şu aşamada henüz izliyoruz. Bu teknolojinin başarısını ve uygulanabilir olduğunu göstermek için."
Teknoloji Muhabir Erimli 2009 Yılı Hayvan
27 Ocak 2019 Pazar günü yayınlandı