Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: 'Kadınlar çalışma hayatında olmazsa, büyüme ve kalkınma sürecimiz eksik ve yetersiz olur' - ANKARA
Bakan Sarıeroğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'nda düzenlenen "Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, eğitim seviyesi yükseldikçe kadınların hem iş gücü piyasasına girişlerinin hem de istihdam oranlarının ciddi şekilde arttığının gözlendiğini belirtti.
Kadınlara gerek içerisinden geçilen süreçte gerekse gelecek dönemde çalışma hayatının ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yeni nitelikler kazandırabilmenin önemine işaret eden Sarıeroğlu, Bakanlık olarak bu anlamda teyakkuza geçtiklerini bildirdi.İŞKUR'un iş gücü piyasasının arz ve talep dengesini sağlanma, iş arayanlar ile işçi arayanları buluşturma çalışmaları yürüttüğünü anlatan Sarıeroğlu, kurumun iş gücü piyasasına yönelik uyguladığı aktif iş gücü programlarına en fazla talep ve başvurunun kadınlar tarafından yapıldığına değindi.Kadınların hayatın her alanında daha aktif olmasını sağlayacak politikaları hayata geçirdiklerini kaydeden Sarıeroğlu, çalışma hayatı ve iş dünyasının bunun odağı olduğunu belirtti.
Sarıeroğlu, güçlü kadın olursa güçlü Türkiye olacağını ifade ederek, "Eğer ki kadınlar çalışma hayatında olmazsa, ülkemizin büyüme ve kalkınma sürecine daha aktif bir şekilde katılmazsa, büyüme sürecimizin de kalkınma sürecimizin de eksik ve yetersiz olacağını ifade etmem gerekiyor. Nasıl ki tek kanatlı bir kuş uçamazsa, Türkiye de büyüme ve kalkınma serüvenine, kadınların hayatın her alanında aktif olarak yer almaması halinde eksik olarak devam eder." diye konuştu.
- "Bir ülke nüfusu kadar kadın istihdam artış oranı"Kadınların iş gücüne katılım oranın bugün yüzde 34 seviyesinde olduğunu belirten Sarıeroğlu, bu oranı 2023'te yüzde 41'e ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kadın istihdamına büyük önem verdiklerini aktaran Sarıeroğlu, şöyle devam etti:"Son 10 yılda iş gücü piyasamıza 7 milyon 775 bin kişi girdi. 6,5 milyon kişiye istihdam sağlamış durumdayız. Bu istihdamın 3 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Bu Türkiye'nin kadın odaklı, kadınların iş gücü piyasasına girişiyle alakalı olarak bir başarı hikayesine sahip olduğunun en temel göstergesi. Avrupa Birliği ülkelerine baktığımıza kadın istihdamındaki artış yüzde 4'ler düzeyindeyken, Türkiye'de yüzde 50'leri aşan bir seviyeye gelmiş olması memnuniyet verici. Neredeyse bir ülke nüfusuna denk gelecek kadın istihdam artış oranına sahip durumdayız."Kadınların çalışma hayatı serüveninin kesintiye uğramaması için bir dizi yasal ve teknik düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anımsatan Sarıeroğlu, sahada incelemelerinde, yaptıkları düzenlemelerin kadın istihdamına katkı sağladığını gördüklerini vurguladı.Sarıeroğlu, işsizlik oranını tek haneye indirme yönündeki çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamında yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İstihdam Şurası'nı düzenleyeceklerini bildirdi.
Politika Kadın İstihdamı Serüven İşsizlik Oranı İş Dünyası
13 Aralık 2017 Çarşamba günü yayınlandı