Samsun'da Hormala Problemi Çekenlere Laboratuvar Kuruldu
Hastane Laboratuvar Karadeniz
Hastaların genellikle yatak arkadaşlarının eşlerini horlama nedeniyle şikayetçi olarak polikliniklere başvurduklarını ifade eden Arslan, “Bu horlamalar dışında hastaların gece nefesleri duruyor. Bunlar da kendilerine boğularak uyanma hissi oluyor diyerek bize başvuruyor. Bunun dışında gündüz aşırı uykululuk halleri oluyor. Hastanın tek başına kişisel psikolojik bozukluklar, depresyon durumu gibi şikayetlerde de bize başvurmaları oluyor” diye konuştu.
HASTALARIN 8 SAATLİK UYKULARI KAYDEDİLİYOR
Hastaları öncelikle polikliniklerde değerlendirip anket yaptıklarını kaydeden Arslan, “Uyku bozukluğunun şiddetini değerlendiriyoruz. Daha sonra hastaları uyku için sıraya alıyoruz. İsteğimiz kendi uyku saatlerine yakın bir saatte hastanemize gelmeleridir. Özellikle hastanın alkol almasını kesinlikle istemiyoruz. Aldıkları uyku ilacı varsa bunları da istemiyoruz. Hasta geldiği zaman belli bir hazırlık evremiz oluyor ve ondan sonra da hastalarımızı yatırıyoruz. En az 8 saatlik bir uykuyu tercih ediyoruz. Hastanın 8 saatlik uykusu kaydediliyor. Daha sonra biz ertesi gün uyku laboratuvarımızda hastanın bu kayıtlarını inceliyoruz. İncelediğimiz bu kayıtlarda beyin dalgaları, kalp grafisi, kas hareketleri, solunumla ilgili veriler, parmaktan elde ettiğimiz oksijen düzeyi var. Bunlara göre hastanın önce uykusunu evreliyoruz. Daha sonra da solunum olaylarını evreliyoruz. Ondan sonra da belli bir skor çıkarıyoruz. Uykudaki saatlik uyku bozukluğunun sayısı bizim için önemli. Bazı hastalarda 5 ' in altında çıktığında özellikle bunlara biz basit horlama diyoruz. Böyle hastaları daha çok uykunun hangi pozisyonda yatarken sıkıntıları olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz. Özellikle daha çok sırt üstü yatarken böyle problemleri oluyor. Onlara bazı önerilerimiz oluyor” şeklinde konuştu.
SERVİS 3 YATAĞA ÇIKARILDI
Hastaları evlerindeymiş gibi rahat ettirmeye çalıştıklarını ifade eden Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetler Müdürü Ayşe Keskin, “Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi ' nde Uyku Servisimiz öncelikli tek yataklıydı. Şimdi şartları zorlayarak 3 yataklı hale getirdik. İlk yataklı iken hastane ortamındaki yataklardan oluşmuştu. Ama hastaların uykusunda zorluk olduğu, ev ortamı haline getirilirse kendini evinde gibi hissetmesi düşüncesi ile öncelikle mobilyalarımızı değiştirdik. Hastalarımıza en iyi hizmeti sunabilmek için otelcilik hizmeti adı altında çalışmalarımız devam ediyor. İlerideki düşüncelerimiz bu 3 yatağı hasta sayısının artması sebebiyle daha fazla hatta komple bir servisi uyku ünitesi haline getirmeyi planlıyoruz. Şu anki hasta başvurularımız oldukça fazla. Her akşam bir hasta alırken şimdi 3 hastaya cevap verebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
KARADENİZ ' DE TEKİZ
Karadeniz ' de tek olduklarının altını çizen Keskin şöyle devam etti: “Samsun ' da kamu hastaneleri birliği içersinde bir tek biz hizmet vermekteyiz. Yatırımlarımız ileriye dönük daha fazla gelir getirmesi ve daha fazla memnuniyeti arttırması açısından çalışmalarımız devam ediyor. Daha çok hastaya cevap verebilmek için de en kısa zamanda yatak sayılarımız arttırılırsa o denli hizmet devam edecektir. Şu anda Karadeniz Bölgesi ' nde tek biz hizmet vermekteyiz. Biz bütün illerden hasta bekliyoruz. Onların isteklerine cevap verebilecek kapasitedeyiz. Cihazlarımız yenilendi 3 hekim ve 4 sağlık personeli ile hizmetlerimizi veriyoruz.”
Hastaneye tedavi olmak için gelen hastalar ise horlama ve uyku sorunlarının olduklarını belirterek, “Gece uyurken nefesim duruyordu. Buraya, tedavi olmak için geldim” dediler.
17 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı