Otizmli Mert'in müzik tutkusu - SAKARYA
Bu konu ile ilgili Mert'in sınıf öğretmeni ile bir program çizdiklerini belirten Özler, "Baktık orgda tek parmak çalıyor, sonra 'Hadi o zaman beş parmak çalalım' dedik. Sağ elimizi kullandık, şarkılar yavaş yavaş çalınmaya başlandı. Sonra sol elimizi de kullanmaya başladık. Sol elimizle akor basmaya başladık şarkılara uygun bir şekilde. Mert dediklerimi çok güzel bir şekilde çaldı. Daha sonra orgda bastığım notaları görmeden söylemeye başladı, sesleri gayet düzgün bir şekilde söyledi.
" diye konuştu.
Özler, Mert'in dizek üzerinde notaları tanımaya başladığını, kendi kendine solfej, bono yapmaya başladığını anlatarak, "Sesimiz çok kısıktı Mert'te. Ses egzersizleri yapmaya başladık. Uzunca bir müddet sadece beni izledi. Bir gün ders bitti oturdu ve benim çaldığım aynı şeyleri yapmaya başladı.
Meğer beni izliyormuş, kaydediyormuş ve devam ediyormuş Mert, bir de böyle bir özelliği çıktı. Bütün şarkıları aslında öğretmesem de biliyormuş." şeklinde konuştu.
Mert'in yeteneği olduğunu, engeli bulunmayan insanlar için açılmış müzik sınavlarını kazanabileceğini ifade eden Özler, Mert'in kaynaştırma sınıfında eğitim görebileceğini, üniversiteye gidebileceğini kaydetti.
Özler, "Otizmliler de bir şeye yönelebiliyor. Müzikse müzik alanında, resimse resim alanında farklı örnekleri de vardır, yaşanmıştır. Mozart'ın da otizmli olduğu söyleniyor. Mert'in hayatı müzik. Müzikle yatıyor, müzikle kalkıyor. Bu alanda da kesinlikle geliştirilmesi gerekiyor. Bu çocuklarımızın en önemli şeyi hayatta mutlu olmaları. Şu anda Mert'in de tek mutluluğu müzik. Mert'i ileride kuyruklu bir piyanoda konser verirken izlemek istiyorum." ifadelerini kullandı - "İlerlemeye çalışıyor"Mert'in sınıf öğretmeni Fatma Öcal da öğrenciyi keşfettikten sonra öğretime başlamanın çok daha kolay olduğunu kaydetti.
Mert'in müzik ve diğer derslerde de yetenekli olduğunu aktaran Öcal, onun sembolleri çok kolay kavradığını, müziğe de yeteneğinin buradan geldiğini söyledi.
Mert'in müzik yeteneğini keşfettikten sonra heyecanlandıklarını söyleyen Öcal, "Daha ileriye nasıl taşıyabiliriz, Mert'i daha iyi bir düzeye nasıl getirebiliriz diye sürekli uğraşıyoruz. Hatta sınıfımıza bir org aldık. Teneffüslerde orgun başına geçip istediği parçayı çalıyor, egzersizler yapabiliyor. Bildiği parçaları hızlandırdığını, bilmediği parçalarda da notaları yavaş yavaş keşfederek onun üzerinde ilerlemeye çalıştığını fark ediyorum." şeklinde konuştu.
- "Çocukların üstün özelliklerine yönelik çalışmalar yapıyoruz"Okul Müdürü Ahmet Göktaş da 6 - 14 yaş arası otizmli çocuklara eğitim verdiklerini anlattı. Sakarya 'da sadece otizmlilere eğitim veren tek okul olduklarını aktaran Göktaş, "Çocuklar, ilk geldiklerinde onların değerlendirmelerini yapıyoruz. Neleri bildikleri neleri bilmedikleri konusunda bu çocuklarımızın performanslarını alıyoruz. Onlara yetersizliklerine yönelik bireysel eğitim planları yapıyoruz ve o yönde çalışmalar yapıyoruz. Yetenekleriyle alakalı bunları daha çok branş öğretmenlerimiz ve özel eğitim öğretmenlerimiz tarafından eğer çocukların belli alanda üstün performansları varsa bu yönde de o özeliklerine yönelik çalışmalar yapmaktayız." ifadelerini kullandı.
Müzik Aleti Öğretmenler Müzik Öğretmeni Sınıf Öğretmeni Öğrenciler
19 Şubat 2018 Pazartesi günü yayınlandı