DİYABETLİ HAYATLAR - 'Şekeri'ni potada eritti - İZMİR

DİYABETLİ HAYATLAR - "Şekeri"ni potada eritti - İZMİR - Tip 1 diyabet hastası İbrahim İlkan Karaeli'nin ailesiyle birlikte salona gelişleri - Göztepe takımıyla antrenman yapması - Hocasıyla birlikte çalışması - Potaya basket atması - Baba Fatih Karaeli ve oğlu İbrahim İlkan Karaeli ile röportajDİYABETLİ HAYATLAR"Şekeri"ni potada eritti - İzmir 'de yaşayan ve 4 yaşında tip - 1 diyabet teşhisi konulan İbrahim İlkan Karaeli, 7 yıldır mücadele ettiği hastalığını, basketbol sevgisi sayesinde dengelemeyi başardı - 11 yaşındaki Karaeli:"Eskiden basketbolcuları hep televizyondan izliyordum. Antrenmanlara başlayıp, topu elime alınca çok mutlu oldum, heyecanlandım" - Baba Karaeli:"Oğlumuz sayesinde biz de tip - 1 diyabet hastalığının hiçbir şeye engel olmadığını yaşayarak öğrendik"İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - Tip - 1 diyabet hastası 11 yaşındaki İbrahim İlkan Karaeli, hastalığıyla mücadelesinde spordan güç alıyor. İzmir 'de yaşayan ve 4 yaşında tip - 1 diyabet teşhisi konulan Karaeli, 7 yıldır mücadele ettiği hastalığını, basketbol sevgisi sayesinde dengelemeyi başardı. Çanakkale'de dünyaya gelen ve hastalığı, 4 yaşında şeker komasına girdiğinde anlaşılan Karaeli, Tip 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileleri Derneği Başkanı, diyetisyen Dr. Nesil Gören Atalay'ın, "şekerini kontrol altında tutması kaydıyla spor yapabileceğini" belirtmesi üzerine Göztepe Spor Kulübü'nün basketbol kursuna yazıldı.Cemil Midilli Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Karaeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okula başladığı zaman diyabet hastalığı nedeniyle çok zorlandığını ama annesinin kendisini hiç yalnız bırakmadığını, onun sayesinde şekerini ölçüp, insülin iğnesi yapmayı öğrendiğini söyledi.

Daha önce oyun oynayan arkadaşlarını hayranlıkla izlediğini dile getiren söyleyen Karaeli, en büyük isteğinin basketbol oynamak olduğunu ve antrenmana çıktığı ilk günü hiç unutamadığını belirtti.
Karaeli, "Basketbol antrenmanında olmak çok eğlenceli. Eskiden basketbolcuları hep televizyondan izliyordum. Antrenmanlara başlayıp topu elime alınca çok mutlu oldum, heyecanlandım. Hedefim profesyonel basketbolcu olmak." dedi.
Gönül verdiği Göztepe Spor Kulübünde basketbol oynamaktan memnun olduğunu ifade eden Karaeli, "Kursta öğrendiklerimi mahallede arkadaşlarıma öğretiyorum. Onlara 'şu pozisyonda şöyle yapmalısınız' diye anlatıyorum. Onlar da aynısını yapıyorlar. Bu sayede hep beraber basketbol oynuyoruz." diye konuştu.
- Baba Karaeli: "Basketbol sayesinde kendine güveni geldi"Baba Fatih Karaeli (37), çocuğunun basketbol oynamasını tribünden izlemenin çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti.
Çocukları spora başladığında kaygılandıklarını dile getiren Karaeli, şunları söyledi:"İlk zamanlar 'antrenmandayken diyet programına uyar mı, şekeri düşer mi' diye çok korktuk ancak her şeyi bir program dahilinde yaptığımız için pek bir sıkıntı yaşamıyoruz. Oğlumuz sayesinde biz de tip - 1 diyabet hastalığının hiçbir şeye engel olmadığını yaşayarak öğrendik. Eskiden oğlum insülin iğnesini herkesten uzak bir köşede yapardı ama basketbol oynayınca kendisine güven geldi. Sosyal ortama girince hayata bakışı değişti." - Dr. Atalay: "Tip - 1 diyabet hastalığı için İlkan iyi bir örnek"Tip 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileleri Derneği Kurucu Başkanı Dr. Atalay ise İlkan'ın diyabet tedavisine 3 yıl önce başladıklarını ifade ederek, "Tedavi sonunda kan şekeri seviyesi düzgün gittiği için basketbol oynamaya başladı.
Tip - 1 diyabet hastalığı için İlkan iyi bir örnek. Bu, hastalığın hiçbir spor ve akademik sürece engel olmadığını gösteriyor, kişilere motivasyon sağlayarak, onlara bir şeyleri başarmanın mutluluğunu veriyor." değerlendirmesinde bulundu.Göztepe Spor Kulübü Amatör Şubeler Sorumlusu Deniz Durmaz da Karaeli'nin, örnek bir sporcu olduğunu, tip - 1 diyabet hastası çocukların sosyal hayata adapte olmalarına katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Televizyon Diyetisyen Kan Şekeri Diyabet Hastası Sosyal Hayat 

13 Şubat 2018 Salı günü yayınlandı