Bir günde 4 karaciğer nakli - İZMİR
Organın hava yoluyla getirilmesinin ardından ikinci nakil ameliyatına giren ekip, Dokuz Eylül Üniversitesinde hayatını kaybeden bir hastanın bağışlanan karaciğerinin hastanelerinde organ bekleyen 67 yaşındaki Sedat Bezek'e uygun olduğunu öğrenince üçüncü kez organ nakli ameliyatına girmeye karar verdi.Hastanedeki 2 farklı ameliyathanede 18 saat boyunca 3 karaciğer nakli yapan ekip, 51 yaşındaki Ayhan Deringöl'e bir yakınından nakil edilecek karaciğer doku ameliyatını da iptal etmeyerek son olarak onun da sağlığına kavuşmasını sağladı.Bir günde 4 hayat kurtaran nakil ekibi, ameliyatların ardından yoğun bakımda tedavi gören hastalarla bir araya gelip tanışma fırsatı buldu. - "Bizi adrenalin, sevgi ve motivasyon ayakta tuttu"Karaciğer Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Murat Zeytunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek hayatı boyunca ilk kez bir günde 4 hastaya karaciğer nakli ameliyatı yaptığını söyledi.
Ekip arkadaşlarının büyük bir fedakarlığa imza attığını belirten Zeytunlu, "Bunu yaparken adrenalin, sevgi ve motivasyon sizi ayakta tutabiliyor. Sürekli bir sonraki ameliyatı düşünüp hatasız bir şekilde tamamlamaya çalışıyorsunuz. Arkamda güçlü bir ekip vardı. Ameliyatlar bittikten sonra yorgunluk oluyor. Hepimiz hastaları iyi bir şekilde görmekten çok memnunuz. Ekibim yaptıkları fedakarlıktan bahsetmiyor, onlarla gurur duyuyorum." dedi.
Nakil ameliyatlarının ortalama 6 saat sürdüğünü dile getiren Zeytunlu, 24 saat boyunca iki ameliyathane arasında mekik dokuduklarını ifade etti.
- "En büyük mutluluğumuz 4 hastamızı sağlıklı görebilmek"Organ naklinin çok önemli olduğunun altını çizen Zeytunlu, şunları kaydetti:"Organ naklinde zamana karşı yarış oluyor, organların hızlı bir şekilde takılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız organ nakli konusunda Ulusal Koordinasyon Merkezi ile çok güzel bir organizasyonlara imza atarak organların bize gelmesini sağladı. Organı ne kadar hızlı takabilirseniz organın fonksiyonu daha iyi oluyor. En büyük mutluluğumuz yoğun bakımda 4 hastamızı yan yana sağlıklı olarak görebilmek. Ülkemizde kadavradan organa ihtiyacımız var. Hastalar Türk hekimlerin ve doktorlarına güvensinler, onlar ellerinden geleni yaparlar."Karaciğer nakli ekibinde görev yapan hemşire Sultan Aydınay da bir günde yaptıkları 4 nakil ameliyatının kendisini çok yorduğunu ama hastaların iyi olduğunu gördüğü zaman tüm yorgunluğunun gittiğini söyledi.
Sağlık personeli olmanın büyük fedakarlık istediğinin altını çizen Aydınay, "Hastalarımızın sağlığına kavuşması ve yeni bir hayata 'merhaba' demesi bizi mutlu ediyor. İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle eşimle bir hafta görüşemiyoruz ama ben mesleğimi çok seviyorum." diye konuştu.
- "Fedakar nakil ekibi sayesinde hayattayız"Karaciğer nakli olan Nurten Akduman, doktorlar ve nakil ekibinin fedakarlığı sayesinde hayatta kaldığını, onlarla tanışınca çok mutlu olduğunu aktardı.Nakil olan bir diğer hasta Ayhan Deringöl, hastalığı nedeniyle çok zor günler yaşadığını, doktorların çabasıyla sağlığına kavuştuğunu belirtti.
EÜ Rektörü Necdet Budak da hastanelerinin yine çok önemli bir başarıya imza attığını vurgulayarak, geçen yıl yaklaşık 200 hastaya kalp, karaciğer ve böbrek nakli yaptıklarını kaydetti.
Fedakarlık Karaciğer Nakli Ameliyathane Böbrek Nakli Nakil Operasyonu
7 Şubat 2019 Perşembe günü yayınlandı