Aydın’da Da Hekimler Ve Sağlık Çalışanları İş Bıraktı
Hastane Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Komisyonu Adnan Menderes Ersin Arslan
Aydın Tabip Odası tarafından 17 Nisan 2012 ' de Gaziantep'te hasta yakınları tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anmak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ve sorunlara dikkati çekmek amacıyla düzenlenen görev etkinliği kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi ' nde hekimler ve sağlık çalışanları 1 günlüğüne iş bıraktı. Poliklinikler önünde gerçekleşen eyleme Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi poliklinikler girişimde gerçekleşen görev etkinliğinde SES Şube Başkanı Curun tarafından son dönemde şiddet mağduru olan hekim ve sağlık çalışanlarının isimleri okundu. Ellerindeki pankart ve Dr. Ersin Erslan ' ın resimleriyle etkinliğe katılan sağlık çalışanları alkışlarla şiddet olaylarını protesto etti.
Dr. Ersin Arslan ' ın öldürülüşünün 1 yıl dönümünde bir görev etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Eralp Atay, geçen 1 yıl içerisinde Aydın Tabip Odası da dahil olmak üzere şiddetle ilgili bir çok çalışma ve panel yapıldığını söyledi. TBMM ' de Saplıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulduğunu anımsatan Atay, “Komisyon kurumasına rağmen halen raporunu hazırlayamadı. Ülkemizin dört bir yanında şiddet olayları devam ediyor. Hastane ayrımı yapmadan, cinsiyet ayrımı yapmadan şiddet olayları sürüyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi uygulanan sağlık politikalarıdır. Sağlıkta Dönüşüm Programıyla gerçekleşen para ve puana dayalı sistem, dayanışmayı ortadan kaldıran bir sistemi öngörüyor. Mesleği ve sağlık çalışanlarını itibarsız duruma düşürmek isteyen bir sisteme karşı bugün bu görev etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Tıp Fakültemizde bu etkinliği yaptık. Asistanımız, hemşiremiz, uzman doktorumuz ve öğretim üyelerimizden yoğun bir katılım var. Hastanenin tamamında polikliniklerde hasta bakılmıyor. Acil, yoğun bakı, kanser ve diyaliz hastaları mağdur olmamaları için bakılıyor. Biz gerçekten bu sağlık sistemimizin ne halkımıza, ne hekimlerimize ne de sağlık çalışanlarımıza yararlı olmadığı kanısındayız. Vatandaşlarımızın da gün geçtikçe sağlıkta ödedikleri katlı ve ilave ücret parası artmaktadır. Bunun nedeni de uygulanan sağlık politikalarıdır. Sağlıkta yaşanan olumsuzlukların nedeni biz hekimler ve sağlık çalışanları değil; sağlık politikaları ve onun uygulayıcılarıdır” dedi.
Gerçekleşen görev etkinliğinin aynı ortamda çalışmasına rağmen birbirini tanımayan hekimlerin kaynaşmasına da fırsat sağladığına işaret eden Atay, şunları söyledi: “Hekimlerimiz bugün çalışmıyor. Hastane önündeki alanda hep birlikte sohbet ediyor ve dertleşiyoruz. Aynı hastane içerisinde birbirini görmeyen hekimlerimiz burada birbirlerini görüp dertleşme, sohbet etme ve sorunlarını paylaşma imkanı da buldular. Gerçekten hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız çok yoğun, özverili ve fedakarca çalışıyorlar. 7 gün 24 saat hizmet veriyorlar. Sağlık hizmeti kesintisiz devam eden bir hizmet. Ama ne yazık ki emeklilikte dahil olmak üzere biz hekimler ve sağlık çalışanları bunun karşılığını alamadığımızı düşünüyoruz”
HASTALAR UYARILARI DİKKATE ALDI
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay tarafından yapılan açıklamanın ardından görev yerlerine gitmeyen sağlık çalışanları, hastane bahçesinde hazırlanan alanda oturdu. Çay içip sohbet eden sağlık çalışanlarını, hasta ve hasta yakınları meraklı gözlerle izledi. Birkaç gündür basın yer alan uyarıları dikkate alan hastaların hastaneye gelmemesi nedeniyle hastanede her hangi bir yoğunluk yaşanmadı.
İş bırakma eyleminden habersiz olarak hastaneye gelen hastaların tedavileri ise mağdur olmamaları müracaat etikleri polikliniklerde yapıldı. Aydın ' da ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi dışındaki diğer hastanelerde iş bırakma eylemi gerçekleşmediği öğrenildi.
17 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı