Balıkesir'de Adramytteion Antik Kazısı Heyecan Uyandırdı

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bakanlıktan saladığı ödenek ile bu yıl yeniden başlayan Adramytteion Antik Kenti kazıları bölgeyi turizmde cazibe merkezi yapacak. Burhaniye Ören sahilinde ilk defa 2006 yılında başlayan ancak çeşitli nedenlerden ara verilen Adramytteion kazıları Burhaniye Belediyesinin sağladığı destek ile 2012'de yeniden başladı. Ören sahilinde yerleşim yerinin ortasında denize sıfır bölgede başmlayan antik kazı büyük bir heyecan uyandırdı.
Mimar Sinan Bizans Efes Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji 


Türkiye'nin ilk plaj turizminin yapıldığı Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki Ören Plajında antik kazı çalışması yapılıyor. Hellen ve Roma Dönemi kültür tabakalarının açığa çıkarılması hedeflenen Adramyttein Kentini gün yüzüne çıkarmak için başlatılan çalışmalar Mimar Sinan Üniversitesi öğretim elemanı ve öğrencileri tarafından yürütülüyor. Burhaniye Belediyesinin sponrsorluğunda yapılan kazının başkanlığını ise Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen yapıyor. Ören sahilindeki kazı alanına bir tanıtım gezisi düzenleyen Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Ören'in ileride bir Efes antik kenti gibi önem kazanacağını söyledi. Kabalık bir ekibin işbaşı yaptığı Adramytteion kazısıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Abdullah Soykan, bölgenin tam bir cennet köşesi olduğunu ifade etti. Dünyada turizm açısından en önemli destinasyonların deniz kenarları olduğunu söyleyen Abdullah Soykan, ' Eğer deniz kenarlarına yakın ormanlık alanları varsa bu iki kere rafine olmuş oluyor, yani tadından yenmiyor. Bir de deniz kenarlarına yakın ormanlık alan içerisinde arkeoljik kaynak değerleri varsa (Ören plajındaki kazı yeri gibi) bu artık turizm destinasyonu açısından herkesin ilgisine mazhar olacak bir yer. Ümit ediyorum Ören böyle bir yer olacak. Hem deniz, kum, güneş hem bin 190 tane meşe ağacının altı, artı bir de arkeolojik kaynak değeri. Ama bunu daha yeni doğmuş bebek gibi düşüneceğiz. Burada Adramytteion antik kentinin hocalarımızın ve yerel yönetimlerimizin desteği ile belli bir seviyeye gelebilmesi için 15-20 yıl geçmesi lazım. Büyük kazılar Efes'te olduğu gibi 110 yıllık kazılıyor. Bir anda çıkarmamız kolay değil, zamana ihtiyacımız var. Ama en azından bunun iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın en güzel körfezlerinden birinin kenarında bulunuyoruz, ölü falezin üzerinde. Deniz eskiden buraya (kazı yeri) kadardı, önündeki denizin plajı tamamen Karınca Deresinin Madra'dan getirdiği o güzel kuvars kumları. Diğer plajlara gittiğiniz zaman plaja bastığınızda deniz bulanır, ama burada böyle birşey olmaz. Çünkü kuvars kumları var. Bu nedenle Türkiye'de ilk deniz turizmi Akçay'da, Ören'de ve Erdek'te başlamıştır. Bunların hepsi kuvars kumlarıdır ' dedi.

BELEDİYENİN KATKISI BÜYÜK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Ören plajındaki antik kazı için Burhaniye Belediyesine özellikle teşekkür etti. Yerleşim yerinde, imar alanında yapılan kazıların yasal prosedürünün belediye başkanı tarafnıdan anında çözüldüğünü belirten Soykan, ' Buradaki çalışmalarımızda Burhaniye Belediyesi bize hiçbir problem çıkarmıyor. Kazı başkanımız 'biz burayı kazmak istiyoruz' diyor, Burhaniye Belediyesi hangi ada, hangi parsel ise Belediye Meclisinden kararını çıkarıyor, bu mülkiyeti geçici olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis ediyor. Bu anlamda hiçbir problemimiz yok, belediye nerede varsa tamam diyor. Öte yandan jeoradarla da çalışmalarımız sürdürülüyor, tespitler yapılıyor. Buna göre yapılması gereken yerler varsa oralarda da kazılar başlatılacak ' dedi.

Adramyttein Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Özgen, ' Burası bizim için en uygun alan. Topografyası deniz üzerinde, denize en hakim nokta vaziyetinde. Çıkan malzemenin yoğunluğu sırlı Bizans keramiği. Antik kentin kazı alanındaki mevcut kottan yaklaşık iki veya ikibuçuk metre derinliğinde olduğunu düşünüyoruz ' dedi. Öte yandan antik kazıda görev alan mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri de böyle bir yerde katıldıkları çalışmadan büyük bir heyecan ve keyif aldıklarını, ileride Türk turizmine çok büyük katkılar sağlayacağı belirtilen Adramytteion Antik Kentinin ortaya çıkarılmasında emeklerinin bulunacak olmasından da mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Bölgede yaklaşık 5 haftadır edvam eden kazı çalışmaları Eylül ayının ikinci yarısında seneye başlamak üzere sona erecek.
5 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı