Yörüklerin elektriği güneş enerjisinden - MERSİN
Kışın sahil ilçeleri yakınlarında yer kiralayıp oraya göçtüğünü nisan ayıyla birlikte de Toros Dağları'na çıktığını anlatan Belen, "Toroslar'da sürekli göçebe hayat yaşıyoruz. Göçebe olduğumuz için de elektrik bulma gibi bir şansımız olmuyor. O yüzden çadırlarımızı bugüne kadar hep tüplü lüks denen lambalarla ve el fenerleriyle aydınlattık." dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin kendilerine güneş paneli hediye etmesiyle elektriğe kavuştuklarını vurgulayan Belen, şöyle konuştu:"Şimdi güneş enerjisi paneliyle çadırlarımızı ışıtıyoruz. Televizyon izliyoruz. İstediğimiz kadar lamba yakabiliyoruz. Mini buzdolabı, yayık makinesi ve hamur makinesini de çalıştırabiliyoruz. Eskiden radyo dinlerdik o da her yerde çekmezdi. Telefonları da traktörlerde falan şarj etmeye çalışıyorduk. Güneş enerji panelleri bize büyük kolaylıklar sağladı. Göçtüğümüz her yere ilk bu panelleri kuruyoruz"Belen, eski şartlarla şimdiki imkanların aynı olmadığını anlatarak, devletin ve belediyelerin kendilerine destek olduğunu sözlerine ekledi.Ali Ören de hayvancılıkla uğraştıklarını ve yaz kış göçtüklerini belirterek, güneş enerjisi panelleriyle Yörük çadırlarının aydınlatıldığını söyledi.
Ahmet Çolak ise Yörük yaşantısının ve göçebe hayatın zor olduğunu anlattı.Güneş panellerinin dağıtılmasıyla Yörük ailelerin elektriğe kavuştuğunu aktaran Çolak, "Çadırda yayık makinesi, ışıklandırma ve televizyon çalıştırıyoruz. Telefonlarımızı şarj ediyoruz. Köyde 120 - 130 kişi hayvancılıkla uğraşıyor ve ortalama 15 - 20 bin küçükbaş hayvanımız var. Bu köylülerin hepsi göçebe hayat yaşıyor. Hepsi gezerken güneş panelleriyle çadırlarını aydınlatıyor." ifadelerini kullandı.
Buzdolabı Televizyon Güneş Enerjisi Teknoloji Hayvancılık
18 Temmuz 2018 Çarşamba günü yayınlandı