Yaban hayatı fotokapana yansıdı - BOLU
Yaban hayvanlarının sese ve kokuya oldukça duyarlı canlılar olduğuna değinen Kirazlı, "Bu yüzden her davranışlarını doğrudan gözlemlemek ve her ekolojik isteklerini ve ihtiyaçlarını doğrudan belirlemek pek mümkün olmamakta. Özellikle insandan gizlenen, çekinen ve daha çok gece ya da tan vakitlerinde aktif olan ya da yaşadıkları alanı savunan ve grup halinde yasayan türler hakkında değerli ekolojik ve sayısal bilgiler elde edilebilmek için fotokapan yöntemi kullanılmakta." şeklinde konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar ve Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Biyoçeşitlilik Laboratuvarı ekibi olarak fotokapan yöntemi ile alanda dağılım gösteren türlerin teşhisinin yapıldığını ifade eden Kirazlı, ayrıca tespit edilen türlerle ilgili sayısal ve diğer çeşitli ekolojik verilerin, periyotlar halinde takip edildiğini, bu periyotların alanın yaban hayvanları tarafından kullanım yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirtti.
Kirazlı, bir yıl boyunca fotokapanlarla bölgede veri aldıklarını ifade ederek, "Bu veriler sonucunda birçok türün teşhisi yapıldı ve bu türlere ait çeşitli ekolojik verilere ulaşıldı. Görüntülerde kızıl geyikten, vaşağa, ayıdan kurda kadar çeşitli türler yer almakta. Türlerin düzenli şekilde izlenmesine gelecek senelerde de devam edilecek, uzun süreli veriler elde edilmeye çalışılacaktır." diye konuştu.
Vaşak Ekolojik Muhabir Ormanlı Hayvan
4 Nisan 2019 Perşembe günü yayınlandı