Ünlü oyuncu Fikret Hakan hayatını kaybetti! (Fikret Hakan kimdir? Kaç yaşında öldü?)

Türk sinemasının duayen isimlerinden Fikret Hakan, Kartal ' da akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Yeşilçam Fikret Hakan Fenerbahçe Lütfi Kırdar 


Fikret Hakan, 83 yaşında akciğer kanseri tedavisi gördüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gece saatlerinde hayatını kaybetti. 23 Nisan 1934 doğumlu Hakan'ın ölümü sinema ve sinemasever camiasında büyük bir üzüntü ile karşılandı.

Balıkesir doğumlu Fikret Hakan'ın gerçek adı Bumin Gaffar Çıtanak'tır. 23 Nisan 1934'te Balıkesir'de doğan Hakan'ın annesi hemşire babası ise edebiyat öğretmenidir. Hakan, gazetecilikten tiyatroya, oradan da sinemaya kadar birçok alanda aktif olarak çalışmıştır. Bir dönem Türk sinemasına damgasını vuran ve kendisine ödül getirecek olan bir çok sinema filminde rol almıştır.



FİKRET HAKAN KİMDİR?

Gerçek adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Haka, tiyatro ve sinema sanatçısı olarak biliniyordu. 23 Nisan 1934 tarihinde Gaffar ve Fatma Belkıs çiftinin çocuğu olarak Balıkesir ' de doğdu. Annesi başhemşire, babası edebiyat öğretmeniydi. Fikret Hakan ' ın babası Gaffar Bey, Balıkesir'den İstanbul ' daki Galatasaray Lisesi ' ne edebiyat öğretmeni olarak atanınca, başhemşire annesiyle hep birlikte İstanbul ' a taşındılar. Hakan, lisede okurken gazeteciliğe heves etti. Bumin ' in Abdi İpekçi, Halit Kıvanç gibi sonra çalıştığı, Mithat Perin ' in sahibi olduğu, İstanbul Ekspres Gazetesi ' nde röportajları, öyküleri yayımlanıyordu. Gazeteden aldığı öykü başına bir liralar, onu büsbütün okuldan uzaklaştırdı. 1950 yılında 'Üç Güvercin' adlı operetinde palyaço rolüyle 'Ses Tiyatrosu'nda tiyatro sahnelerine ilk adımını attı. Bu arada adını değiştirip Fikret Hakan yaptı. Leblebici Horhor ve Afrodit ' te oynadı.

Ses Tiyatrosu, Çığır Sahne, Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oraloğlu Saat 6 Tiyatrosu, kurucusu olduğu Sahne 8 ve Fikret Hakan Tiyatrosu gibi tiyatrolarda rol aldı. 1953 yılında 'Köprüaltı Çocukları' adlı filmle sinemaya adım attı. 1960 ' larda ' Yılanların Öcü ' , ' Karanlıkta Uyananlar ' gibi sosyal ağırlıklı filmleriyle ününü pekiştirdi. 204 film ve 28 dizide oynadı, 1970 ' li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 'Üç Arkadaş' (1958) ve 'Keşanlı Ali Destanı ' yla (1964) iyice tanındı. Fikret Hakan Valikonağı ' ndaki dairesini satıp Marmaris ' e yerleşti. 1980 ' e kadar teknecilikle geçimini sağladı, daha sonra yine sinemaya döndü.1998 yılında Kültür Bakanlığı ' nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını aldı.

1970'li yıllarda Cemo / Dedikleri Gerçek İmiş, Dostun Gülü / Löberde, Aşk Uğultusu / Sancı plakları çıktı ve yaşam boyu şu ödülleri aldı:

1965 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı

1968 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ölüm Tarlası

1965 - İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Erkek Oyuncu

1971 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Hasret

1993 - 30. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

1997 - 34. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), Yaşam Boyu Onur Ödülü

2009 - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ' nden fahri doktorluk unvanı aldı

2012 - Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü



Fikret Hakan Hakkında
1952 yılında 'Köprüaltı Çocukları' adlı filmle sinemaya geçti. 163 film ve dizide oynadı, 1970'li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 'Üç Arkadaş' ve 'Keşanlı Ali Destanı'yla büyük bir üne kavuştu. 'Paralı Askerler' filmi çekilirken Hollywood'dan aldığı teklifi reddederek Türkiye'ye döndü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak eği...
devamı
11 Temmuz 2017 Salı günü yayınlandı