Türkiye'nin İlk Başörtülü Avukatı Davaya Girmeye Hazırlanıyor

Elazığ Barosu'nda stajını tamamladıktan sonra Türkiye'de ilk kez başörtülü olarak ruhsat alan avukat Esra Soylu, önümüzdeki hafta duruşmaya girecek.
Adnan Demir 28 Şubat Başörtülü Hukuk Fakültesi 


Ankara Hukuk Fakültesi'nden iki yıl önce mezun olan Avukat Esra Soylu (23) başörtülü olarak ruhsat alan ilk avukat olmasına sevindiğini söyledi. Üniversite yıllarından bu yana başörtüsü sıkıntısı yaşadığını anlatan avukat Soylu, ' Üniversite sonrasında avukatlık stajına başladım. Staj bitiminde yemin töreninde 28 Şubat sürecinin devamı olarak başörtülü bayan avukatlar başı açık olarak yemin ediyordu. Yemin ettikten sonra baro başkanından ruhsatını alıyordu. Ben yemin törenine başörtülü katılmak istediğimi Baro Başkanı Adnan Demir'e ilettim. Hiçbir sıkıntı olmayacağını söyledi. Başörtülü olarak yemin ettim ve ruhsatımı aynı şekilde aldım. ' dedi.

Önümüzdeki haftalarda başörtülü şekilde davaya girmeye hazırlanan Soylu, ' Önümüzdeki 15 gün içinde duruşmaya gireceğim inşallah. Üniversitede başı açık arkadaşlarla aynı yerlerde dolaştım, aynı fakülteden mezun olmuşum. Aynı süreçlerden geçerek ruhsat almışım. Ama onlar mesleklerini istedikleri gibi icra ederken, ben birçok dayatma ile karşı karşıya kalıyorum. Bu ciddi bir insan hakkı ihlalidir. Ne eksiğim var diye düşünüyorum bunlar olurken. ' açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin demokratik hukuk devleti olduğunu aktaran Soylu şöyle konuştu: ' Ama yasakçı uygulamalar demokrasi ve hukuka olan güveni kaybettiriyor. Duruşma salonu kapısında, başı açık bir bayan avukata 'duruşmaya başörtülü gireceksiniz' demek nasıl zulüm olursa, bana da 'başı açık gireceksin' demek o kadar zulümdür. Adliyenin her tarafında başörtülü gezebiliyorum. Ancak duruşma salonuna niye giremeyeceğim? Bazı kişiler 'yargılamanın gidişatını etkileyebilir' diyor. Davanın tarafları istedikleri kıyafetle girebiliyor. Etkiliyorsa onlarınki ya da mahkeme heyetininki etkiler. Başörtüsüne bakarak lehte ya da aleyhte karar veren hakimin problemidir. Ki ben böyle bir mahkeme üyesi tanımıyorum. Ben duruşmada başörtüsünün problem olacağını düşünmüyorum. '

Yasağın hukuki hiçbir dayanağının olmadığını vurgulayan Soylu, ' Din ve vicdan hürriyeti Anayasada temel hak ve özgürlükler içinde düzenlenmiş. Ne memurluk kanununda, ne de avukatlarla ilgili kanunda başörtüsü yasağı yok. Yayınlanan tebliğ ve yönetmeliklerle bu yasaklar uygulanıyor. Ben bunu ciddi bir anayasa ihlali olarak görüyorum. Meslek kuralı konusunda ise Türkiye Barolar Birliği'nin tebliği var. 20 maddede avukatların başı açık şekilde duruşmaya girebileceği belirtiliyor. Meslek kuralı, anayasaya aykırıdır bence. 28 Şubat sürecinde uygulanan fiili bir durum söz konusu. ' ifadelerini kulandı.

9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı