Türkiye'nin 20 çeşit balı bu fuarda

Fuarın açılIş detayları
Organik Ürün Kozmetik Ürünler Kozmetik Ürün Tarım Arazisi Kırışıklık 

- Ziya Şahin röportaj
- Balcılar röportaj
-detay

( ANKARA ) - ANKARA

- Başkent'te bu yıl ilki düzenlenen Ankara Bal Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türkiye'nin dört bir yanından getirilen 20 çeşit balın ve onlarca bal ürününün tüketiciyle buluşturulacağı fuarda; bilimsel konferanslarla vatandaşlar bilgilendirilirken renkli etkinlikler de gerçekleşecek. Altınpark Fuar Merkezi’nde ilk kez düzenlenen Ankara Bal Fuarı, başladı.
Türkiye'nin tüm bölgelerinden getirilen endemik ballar,polenler, arı sütü, ve bal içerikli kozmetik ürünler vatandaşların beğenisine sunuldu. Fuarı ziyaret edenler analizi yapılan 20 çeşit balı tatma imkanı bulurken bal ve arıcılık hakkında merak ettiklerini gerçekleşecek konferansta öğrenme fırsatı yakalayacak. “ Türkiye’de arıcılık anlamında tek fuar yapılsın, sektörü burada buluşturalım” Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada olduğunu belirten Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin,” Türkiye kongrelerde en anlamlı kongreleri yapan bir ülke. Arıcılıkta dünya lideriyiz. Biz her zaman şunu söylüyoruz; Türkiye Arıcılar Birliği olarak. Türkiye’de arıcılık anlamında tek fuar yapılsın, sektörü burada buluşturalım. Sektör gümbür gümbür kendisini anlatsın istiyoruz. Tüketicilerimizi doğru balla buluşturalım istiyoruz. Parça parça ballar olmasın istiyoruz. Bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. Başkentimizde bal ve arı ürünlerinin yer aldığı bir fuar açıldı” dedi.
“Dünyada arıları kayıt altına alan ilk ve tek ülkeyiz” Balalrın kayıt altına alınması gerektiğini savunan Şahin,”Türkiye balları, ülkemizin balları diyoruz. Ülkemizin ballarını artık tüketiciyle buluşturmak istiyoruz. Sanayide bal üretilmez. Üreticilerimizi tüketici ile buluşturma adresleri tabi ki fuarlar olacak. Tüketicilerimizin bal algısını değiştirmek, bal algısına katkı sağlamak istiyoruz. Yarın iki bilim insanımız bal konusunda bal ve arı konusunda tüketicilere yönelik bilgilendirme paneli gerçekleştirecekler. Balseverleri bu fuara davet ediyorum. Güvenli balın ulaşımı kolaylaşacak. Arılarımız dünyada kayıt altında . Dünyada arıları kayıt altına alan ilk ve tek ülkeyiz. Ballarımızı da kayıt altına alalım. Balcılarımıza ve üreticilerimize haksızlık etmeyelim. Bal dağ başında üretilir, kırda üretilir. Bakanlığımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen balları kayıt altına alalım. Kim ne tükettiğini iyi bilelim” diye konuştu.
Türkiye’nin dünyada en çok endemik türe sahip ülke olduğunun altını çizen Şahin,”Başka bir yerde arayış içinde olmamızın hiç anlamı yok. Türkiye arıcılıkta önemli bir yol kat etti. Profesyonel arıcılarımızın balları ürettiği kaplar dünya standartlarında . Ankaralıların gözü aydın bu hafta sonunda güvenli balla buluşacaklar” dedi.
"Hakiki balı şişeye koyunca donar şeker gibi beyaz olur" Çocukluğundan bu yana arıcılıkla ilgilendiğini belirten Selahattin Hamurcu,”Gümüşhane’nin balı meşhurdur. Orada tarım arazisi yoktur. Hep otlak, 72 tür çiçeğin hepsi vardır. Bu balımızı biz özellikle hastalara veriyoruz. İlaç olarak hiç bişey kullanmayız. Hakiki balı şişeye koyunca donar şeker gibi beyaz olur. Alüminyum kaba koyunca ateş üzerine çat çat patlayıp ses çıkarıyorsa o bal sahtedir. Eğer eriyip bal gibi kalıyorsa hakiki baldır” diye konuştu.
Arı ürünlerini kişisel bakım ürünlerinde kullandıklarını ifade eden Firma yetkilisi Özge Akgül,” Doğal hammaddeler uygulayarak elde ettiğimiz kremlerimiz var standımızda. Arı sütü Kolojen yapısı özelliği nedeniyle kırışıklıklara iyi geliyor. Propolis ve balı da kullandık. Temel petekten yapılan yenilebilir özellikli mum hazırladık. Parafin içermiyor . Küçük boyutu 3 saat kesintisiz yanıyor” dedi.
Önder Kocaman ise Şifalı ürünler ürettiklerini belirterek,”Kestane balı üretiyoruz, yayla çiçek ve deli bal üretiyoruz. Bunların yanısıra propolis, ve arı sütümüz var. İstanbul’da ödül aldık balımızla . Bal alacak tüketicilere güvenecekleri markalardan almalarını öneririm. Analizleri oluyor. Bunun Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çok kapsamlı denetlemeleri var. Güven ve hijyen olmazsa olmaz. Kavanozların yıkanmasından dolum işine kadar bal konusunda hassasiyet gösteriyoruz “ şeklinde konuştu.
Bal Günleri sabah saat 10:00'dan 20:00'ye kadar gezilebilirken bal meraklıları, bal, bal mumu, propolis, polen, arı sütü, arı zehri, ana arı, arıcılık malzemeleri, baldan üretilen pastalar, içecekler, kozmetik, temizlik ve sağlık ürünleri, hediyelik ve organik ürünlere ulaşabilecekler.
13 Aralık 2019 Cuma günü yayınlandı