Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasında öncü olmak istiyor - ERBİL

- Fuardan detaylar - Aksa Jeneratör Sanayi Şirketi Irak Satış Sorumlusu Kayhan ile röportaj - Siena Boya Fabrikası İhracat Sorumlusu Mustafa Demirel ile röportaj - Emaysan Pano Elektrik Sanayi Şirketi Genel Müdürü Ünal Akman ile röportajTürk firmaları Irak'ın yeniden inşasında öncü olmak istiyor - Erbil 'deki iş fuarına katılan Türk firmaları, DEAŞ'la çatışmalar nedeniyle büyük yıkım yaşanan Musul, Anbar ve Salahaddin vilayetlerinin yeniden imarında rol almak istiyorERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki iş fuarına katılan Türk firmaları, Irak'ın yeniden imarında öncü rol oynamak istiyor.Terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Musul başta olmak üzere Irak topraklarının üçte birini ele geçirmesi ve ardından başlatılan kurtarma operasyonuyla meydana gelen çatışmalar nedeniyle kentlerde büyük yıkım yaşandı. Erbil merkezli faaliyet gösteren veya Türkiye'den yeni gelen yüzlerce Türk firması, Irak'ta DEAŞ'ın askeri varlığının büyük oranda bertaraf edildiği Musul başta olmak üzere, Salahaddin ve Anbar vilayetlerindeki altyapının inşasına hazırlık yapıyor. Geçen yıllarda terör olayları ve operasyonlar nedeniyle kaybettikleri iş hacmine yeniden ulaşmak isteyen Türk firmaları, 2018'den umutlu. - "Önceki yıllarda yaptığımız cirolara tekrar ulaşmak istiyoruz"Irak'ta 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Aksa Jeneratör Sanayi Şirketi Irak Satış Sorumlusu Kayhan Yolac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak'ta terör olaylarının şiddetlenmediği önceki yıllarda yaptığımız cirolara tekrar ulaşmak istiyoruz. Bunun için çok detaylı çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.Yolac, DEAŞ öncesi ortalama yıllık cirolarının 20 milyon dolar civarında olduğunu, ancak son üç yıldır meydana gelen terör olayları ve çatışmalar nedeniyle bunun yarıya kadar düştüğünü söyledi.

Irak'ın Erbil , Süleymaniye ve Duhok kentlerinde uzun yıllardır faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Yolac, "Özellikle Musul'da uygun zemin ve bağlantıların oluşmasını bekliyoruz. Irak'ta tekrar eski ticari hacimleri yakalama konusunda ümitliyiz." dedi.
Bursa'dan Irak'a 4 yıldır boya ihraç eden Siena Boya Fabrikası İhracat Sorumlusu Mustafa Demirel ise Musul başta olmak üzere büyük yıkımın meydana geldiği kentlerde aktif faaliyet göstermek için beklediklerini belirterek, Irak piyasasında kök salmak istediklerini ve ticari hacimlerini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Demirel, "Şirketimiz geçen yıl 2 milyon dolarlık bir ciro yaptı ancak 2018 için hedefimiz iki katı." dedi.
- "Çalışabileceğimiz çok alan var ancak bölgenin istikrarının el vermesi lazım"Altyapının en önemli kalemleri arasında yer alan elektrik panolarını Türkiye'den Irak'a ihraç eden Emaysan Pano Elektrik Sanayi Şirketi Genel Müdürü Ünal Akman, ülkenin elektrik tesisatında büyük tahribat meydana geldiğini ve yeniden inşa için ciddi bütçe gerektiğini aktardı.Irak'ın elektrik altyapısının yeniden inşasında yer almak için hazır beklediklerini ve çok ümitli olduklarını ifade eden Akman, "Buranın (Irak) elektrik altyapısı çok kötü durumda. Yapılması gereken çok iş var. Çalışabileceğimiz çok alan var ancak bölgenin istikrarının el vermesi lazım." diye konuştu.
Türkmenistan, Fransa ve Fas'ta da şirketlerinin faaliyet gösterdiğini belirten Akman, İstanbul merkezli üretim yapıp dünya ülkelerine ihracat yaptıklarını kaydetti.
Erbil 'de dün başlayan iş fuarına Türkiye'den 87 şirket katılıyor. Fuar, 14 Mart'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
Kurtarma Operasyonu Çatışma İhracat Ziyaretçiler 2 Milyon Dolar 

12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı