TMMOB'dan Sakallı Ve Başörtülü Ayrımı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mühendislik Necati Şahin
Kendi firmasını kuran Topaloğlu, SİM için yönetim kurulu üyesi olduğu İMO Bursa Şubesi'ne müracaat etmiş, odanın girişimlerine rağmen genel merkez Topaloğlu'na TMMOB yönetim kurulu kararını gerekçe göstererek 'başörtülü fotoğraf' gönderdiği için belgeyi vermemişti.
Mesleki faaliyetlerini sürdürmek için tam bir buçuk aydır belgeyi bekleyen Nurten Topaloğlu'na müjdeli haber Ankara'dan geldi. 5 Kasım 2012 tarihi itibariyle Nurten Topaloğlu'nun projelerini imzalamasını sağlayacak sicil durum belgesi onaylandı.
Konuyla ilgili odada basın toplantısı düzenleyen İMO Başkanı Necati Şahin, Nurten Topaloğlu'nun 5 Kasım tarihi itibariyle belgesinin onaylandığını ve mesleki engelinin kalmadığını söyledi. Topaloğlu'nun başörtülü olduğu için İMO yönetimine seçilmediğini belirten Şahin, ' Topaloğlu komitelerde çalışmış, beynini, kalbini, gönlünü ortaya koymuş, çalışmış, didinmiş, işinden, evinden kendi özel hayatından zaman ayırmış gayret edinmiş ve İMO yönetim kuruluna seçilmiş ilk bayan ünvanını almıştır. Topaloğlu kılık kıyafetle değil, master yaparak yüksek mühendis olmuş, meslektaşlarıyla iyi ilişkiler kurmuştur. Komisyondaki görevleriyle yedek, oradan da asli yönetim kurulu seçilerek odamıza önemli hizmetlerde bulunmuştur. ' diye konuştu.
TMOBB 1995'TEN İTİBAREN SAKALINA ÖRTÜSÜNE BAKIP YASAK UYGULUYORMUŞ
Türkiye'de 500 bine yakın mimar, mühendis ve şehir plancıları olduğunu anlatan Şahin, hala bu sıkıntının ana nedeni olan yasalarla yönetildiklerini dile getirdi. 1938 yılında çıkan mimarlık ve mühendislik hakkındaki yasayla idare edildiklerini belirten İMO Bursa Şube Başkanı Şahin şöyle devam etti:
' Bugün Türkiye'de 500 bine yaklaşan mimar ve mühendis ve şehir plancısı var. Halen bugünde bu sıkıntının ana nedeni olan yasalarla idare edilmeye çalışıyoruz. Halen 3458 Sayılı 1938 yılında çıkmış bulunan Mimarlık ve Mühendislik Hakkındaki yasa ile idare ediliyoruz. 6235 Sayılı 1954 model TMMOB yasalarıyla idare ediliyoruz. Bunlar en büyük handikabımız. Kentsel dönüşümün gündemde olduğu bu günlerde, kentsel dönüşüm hizmetlerinin yüzde 90'nının mimar mühendis ve şehir plancılarını ilgilendirmesine rağmen, 1938 ve 1954 yasalarla idare edilmesi en büyük handikabımız. Demokrasimizin yerelleşmesi gerekir. Bugün eğer yerinden yönetim olsaydı bunları konuşmayacaktık, bu tarz sıkıntılarla karşılaşmayacaktık. TMMOB yönetim kurulu bir karar almış; 1995 yılında sakallı ve türbanlı resimlerin kimlik verilmemesini kararlaştırmış. Ömer Faruk Tümer diye bir arkadaşımız var. O da sakalından dolayı kimlik alamadı, kimliğini yenileyemedi. Oldukça modern bir sakalı var ama sıkıntı yaşadı. Nurten Topaloğlu serbest inşaat mühendisliği belgesini almak için bize müracaat etti. Bursa şubesi bu başvurusunu kabul etti. Ankara'ya gönderdik. Bizim burada herhangi bir belge verme yetkimiz yoktur. Bütün yetki Ankara'ya aittir. '
Belgenin gecikmesiyle birlikte Ankara ile görüşmelerini sıklaştırdıklarını belirten Necati Şahin, üyelerinin mesleğini icra etmesi için ısrarcı olduklarını, Ankara genel merkez ve TMMOB temsilcileri ile sıkça görüşerek konuyu çözdüklerini kaydetti.
Şahin, ' Nurten kardeşimizin söylediği her şeyin yanındayız. Basına geçtiği için bu işin hallolduğunu söylemek istemiyorum. 5 Kasım 2012 Pazartesi tarihi itibariye Nurten kardeşimizin sicil durum belgesi imzalandı. Bizim merkez istemimizde Nurten Topaloğlu projesini imza edecek yetkisini aldı. Dünden itibaren hiçbir şekilde engel kalmadı. Bundan sonra da bu süreç tekrar takip edilecek. Ayın 10'unda tüm şubelerin katıldığı danışma kurulu toplantısı olacak. Bu sıkıntıların olmaması için tekrar tekrar gündeme getirilecek. Bize göre 21. yüzyılda bu konular konuşulmamalıdır. Bu olaylar diyaloglarla çözülmesi gerekir. Sürekli sabrımızı gösterdik, belki 1,5 ay gecikti. Ankara'daki arkadaşlarımız ciddi şekilde 'hayır' almasın diyenler de var. 'İnsan hakkıdır' diyenler de var. Biz sağduyunu hakim olması adına bu şekilde diyaloglarla bu noktaya getirdik. Herhangi bir kardeşimizin bir sıkıntısı yok. Bizde sorun yok. Başı açık kapalı durumu yok. Bu insanların tercihleridir. Kimse kimseye ipotek koyamaz. Nasıl pasaportta nüfus cüzdanında kabul ettiyse o şekilde olmalıdır. ' şeklinde konuştu.
AYRIMCILIK ÜZÜNTÜ VERİCİ
Nurten Topaloğlu ise kendi firmasını kurduktan sona bu bölgeye ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Başvuru sürecinde sıkıntı yaşadığını vurgulayan Topaloğlu şunları kaydetti:
' Bu benim planladığım bir süreç değildi. Benim şube yönetimimle hiçbir problemim yok. Her görüştüğüm basın mensubuna da aynı şeyi söyledim. Ayrımcılığa karşıyım. Burada insan hakları ihlali söz konusu. İnsanları kılık kıyafetiyle ilgili ayrımcılığa sevketmek suçtur. Kimliğim türbanlı değil. O zaman yeni mezun olduğum için okulda problemle vardı. O zaman çok fazla önemsemedim. Ama bundan sonra bu konudan taviz vermeyeceğim. Hukuksal olarak gerekeni yapacağım. Belge verilmemiş olsaydı genel merkeze dava açma sürecim olurdu. O konuda hukuksal olarak gereken yapılacaktı. '
BELGE FOTOĞRAFSIZ MI?
Belgenin Nurten Topaloğlu'na geleceğini kaydeden İMO Bursa Şube Başkanı Şahin, ' Burada Nurten hanım mesleğini icra edecek. Belgesi geçerli. Fotoğrafı dahil mi değil mi belli değil. Burada tamamen şekilci değiliz. Burada mesleğini icra etmesini istiyoruz. Bizim amacımız Bursa kendisine müracaat eden üyesine belgesini vermesini istiyoruz. ' dedi.
Öte yandan Topaloğlu'na gelecek belgenin diğer üyelere verilen belgelerin aksine fotoğrafsız olduğu ileri sürüldü.
6 Kasım 2012 Salı günü yayınlandı