Tavşanlı'da leblebinin hem kalitesi, hem de çeşitliliği arttı
Yoğurtlu Bild Ebic
-kavrulan leblebiler
-leblebi üreticileri ile röportajlar
( KÜTAHYA ) KÜTAHYA
- Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde leblebinin çeşit ve kalitesinin son yıllarda daha da arttığı bildirildi.
En son geçtiğimiz ay Tarım Ürünleri Oskar ödülü alan Leblebili Kurabiye ile ününü arttıran leblebi, geçtiğimiz günlerde de meyve aromalı kaplaması ile çeşitliliğini arttırdı. Türkiye’nin tek leblebiciler odası bulunan Tavşanlı’da her geçen gün leblebi de çeşitlilik arttırılıyor. Leblebi üreticileri ve satıcılarından Himmet Özer, leblebiye kazandırdıkları çeşitlilik hakkında, “Tavşanlı’da her geçen gün leblebide yenilikler devam ediyor. Kırık leblebimiz ile birlikte 43.5 çeşit olan leblebi çeşitliliğimizi yeni ürünlerimiz ile arttırdık. Böğürtlenli, çilekli, çizkekli, naneli, pütürlü narlı, tiraliçeli, yoğurtlu, narlı ile ürün çeşitliliğimiz arttırmış olduk” dedi.
Türkiye’de leblebiciler odası olarak tek olduklarını belirten Himmet Özer, “1962 yılında kurulan odamız halen faaliyetlerini devam ettirmektedir. Tavşanlı leblebimiz 2003 yılında Fransa’dan dünya kalite ödülü aldı” dedi.
"leblebi tozundan kurabiye ürettik" Leblebi tozunu kurabiye yapımında kullandıklarını anlatan üretim sorumlusu aynı zamanda Gıda Mühendisi İbrahim Ethem Kul, "Dedelerimizden kalan pastahanede, yıllardır pasta, kurabiye ve şekerleme üretimi yapıyoruz. Kendi sektörümüzle ilgili leblebiden yapılan ve leblebi tadını hissettirecek bir ürün arayışını başlattık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde, eskilerden beri çocukların severek tükettiği leblebi tozundan kurabiye ürettik. Leblebimizin Tavşlanlı'da üretimi oldukça yoğundur ve Tavşanlımıza özel bir üründür. Bizler de pastahaneci olarak Tavşanlı leblebisinin ününe ün katmak amacıyla ne yapabiliriz diye kendimizi sorguladık ve buna dayanarak AR-GE çalışmaları ile leblebili kurabiye üretimine başladık. Leblebili kurabiye hediyelik ürün olarak paketlenerek şehir dışına gönderilerek olumlu tepkiler almaktayız. Online olarak da satış yaptığımız bu ürünlerimiz ile amacımız leblebimizin de tanıtımına katkı sağlamaktır” diye konuştu.
Birçok leblebi ürün çeşidinde katkısı bulunan Mehmet Harmancıklıoğlu ise leblebinin üretiminin çok meşakkatli olduğunu ifade ederek, "Bizim mesleğimiz pirli meslektir. Leblebi geçmişimiz 1830'lu yıllara danıyor. Bizim pirimiz Şeyh Murat Gazi İstanbul'da Beykoz'da yatmakta. Leblebi tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Yıldırım Beyazıd zamanlarına kadar da dayanıyor. Leblebi oldukça emek ister. Ağır ağır kavrulur ve meşakkatlidir." Genç kuşaklardan Suha Harmancıklıoğlu ise, leblebi ürünlerinde çeşitlerin çok fazla olduğunu ve yeni ürünlerini de piyasaya çıkarmayı düşündüklerini belirtirken son zamanlarda leblebi satışlarının internet üzerinden taze şekilde yapmaya başladıklarını ifade etti.
Leblebinin kilosunun 7 ile 35 TL arasında değiştiği belirtildi.
22 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı