Talasemi hastalarından kan bağışı çağrısı - SİİRT
Ömür, "Talasemi hastalığı oluştuktan sonra amacımız bunların teşhisini ve tedavisini zamanında yapmak olacaktır. Önlenebilir bir hastalık çünkü taramalarla ortaya çıkabiliyor." dedi.
Siirt 'te 30 talasemi hastasının bulunduğunu dile getiren Ömür, "24 hastanın da tedavisi ilimizde, 6 hastanın tedavisi ise il dışında yapılmaktadır. 6 evladımız ilik nakli ile tam şifa halini yakalamıştır. Amacımız sağlıklı ve kaliteli bir tedavi vermektir. Hastalarımızın bu şekilde ömür boyu sağlıklı yaşamaları çok yüksek ve evlenmelerinde bir sakınca yok. Vatandaşlarımızı bu şekilde kan bekleyen tüm hastalar için kan bağışı yapmaya davet ediyorum." diye konuştu.
Talasemi hastalarından Manolya Say (21), 9 aylıkken bu hastalığa yakalandığını belirterek, bu konuda farkındalık oluşmasını istediklerini söyledi.
Hastalığı nedeniyle gelişiminin akranları gibi olmadığını ifade eden Say, şunları kaydetti:"Her ay kan nakli yapmak zorundayız. Diğer insanlar gibi yürüyemiyor, koşamıyoruz. Sürekli yorgunluk halindeyiz. Kan nakil zamanı geldiğinde nefes nefese kalıyoruz, dalağımız sürekli şişiyor. Bu şekilde de hareketlerimiz kısıtlanıyor. Bizim için taze kanın çok büyük bir önemi var. Taze kan aldığımızda 21 gün olan kan nakil süresi 25 - 27 güne kadar çıkabiliyor. Ama şu anda kullandığımız kan 6 - 7 günlük. Vatandaşlardan kan bağışı konusunda duyarlı olmalarını istiyorum. Herkesi kan bağışı yapmaya davet ediyorum."Leyla Parlakten (19), 2 yaşından bu yana kan nakli yapıldığını, bu hastalığın tek çaresinin ilik nakli olduğunu aktardı."Yaşamımızın kolaylaşması için taze kana ihtiyacımız var." diyen Parlakten, vatandaşlardan bu konuda duyarlılık beklediklerini aktardı.Merve Özcan da en büyük sıkıntının talasemi hastalarına taze kan temin edilememesi olduğunu anlatarak, kan bağışına ihtiyaç duyduklarını kaydetti
Hastalık Farkındalık Sağlıklı Yaşam Kalamış Kan Bağışı
8 Mayıs 2019 Çarşamba günü yayınlandı