'Tahta araba geleneği'ni gelecek kuşaklar için yaşatıyor - BALIKESİR
Tahta araba yapımının çok basit olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:"Önce odun motoru ile kuru çam ağacından dört teker kesiyorum. Kestikten sonra el matkabıyla deliyorum. Ondan sonra dingilini ağaçtan kesiyorum ve ağacı deliklere göre yontuyorum. Dingilleri yaptıktan sonra üzerine oturmak için tahta kesiyorum. Tahtayı dingillere çiviliyorum. Arabanın ön dingilini ayağınızla ne tarafa çevirirseniz o tarafa gider. Yani direksiyonu ayaklarınız olur, hareketi rampa. Rampadan aşağı gider. Ellerinizle tuttuğunuz yere fren tertibatı yapıyorum. Fren tertibatını asıldığınızda durur."Yılmaz'ın İstanbul'da öğretmenlik yapan oğlu Erdoğan Yılmaz da tahta arabaları küçükken sürerek çok eğlendiklerini belirtti.
Tatillerinde mahalleye geldiklerini aktaran Yılmaz, "Bizim için çok büyük eğlenceydi. Eskiden bizim kullandığımız pisti şimdi çocuklarımız kullanıyor, belki ilerde torunlarımız da kullanır." diye konuştu.
Yaşar Yılmaz'ın torunu 12 yaşındaki Fırat Yılmaz ise tahta arabaya binmenin çok eğlenceli olduğunu vurguladı.Dışarıdan bakıldığında yavaş gidiyor gibi görünse de üzerine binildiğinde çok hızlı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Tahta arabaya binmeyi çok seviyorum. Onun için tatillerde köyde kalıyorum." ifadelerini kullandı.
Çam Ağacı Öğretmen Tahta Araba Öğretmenlik Direksiyon
15 Aralık 2019 Pazar günü yayınlandı