Sultan Abdulhamid’in Torunu Nilhan Osmanoğlu, 'Uzun yıllar soyumu söyleyemedim'

KONFERANSA KATILANLARDAN GÖRÜNTÜLER
Vatandaşlık Psikoloji Psikolojik Baskı Öğrenciler Özel Okul 

-ABDULHAMİD'İN TORUNU NİLHAN OSMANOĞLU'NUN KONUŞMASI
-DİĞER DETAYLAR

( NEVŞEHİR ) - Sultan Abdulhamid’in Torunu Nilhan Osmanoğlu, "Uzun yıllar soyumu söyleyemedim" NEVŞEHİR

- Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 5. kuşaktan torunu olan Nilhan Osmanoğlu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde konferans verdi. Üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezinde ‘Sultan Abdulhamid’siz 100 Yıl ve Çanakkale’ isimli söyleşiye konuşmacı olarak katılan Sultan Abdulhamid Han’ın 5. kuşaktan torunu Nihal Osmanoğlu çocukluk ve üniversite yıllarında soyunu saklamak zorunda kaldığını söyledi.

"Osman soyadını almamıza müsaade edilmedi" diyen Osmanoğlu, “1974 yılında genel af sonrasında hanedanlığın buraya gelişi söz konusu oldu. Ama buraya gelişten sonra vatandaşlık hakkı verilmedi. Yani uzun yıllar sonra vatandaşlık hakkı alındı. Turist gibi 3 aydan bir Ankara’ya gidip kağıt imzalamak zorunda kaldık. Ailemiz buradaki memurların edepsizliklerini gördü. Müslüman mısınız gibi sorularla karşılaşıldı. Yurt dışındaki haneden mensupları Aile Osman soyadını kullanırlar. Bu sadece aileye ait bir soy isimdir. Ama buraya geldiğimizde Osmanoğlu soy ismini bir çok insanda görebilirsiniz. İşte bu biraz fark edilmeyelim niçin böyle şekilde yapıldı, bilmiyorum. Ama bu soyadı alınmamıza müsaade edilmedi” dedi.
Bugünleri gördüğümüz için Allah’a şükür diyoruz" diye konuştu.
Dedesi Abdülhamit'in sonraki kuşaklara artık daha doğru ve gerçek bir şekilde anlatıldığını belirten Osmanoğlu, "Tarihi yorumlamada ve Sultan Abdulhamid’i anlamanın kapılarını aralama noktasında çok önemli bir yerdeyiz. İnşallah ecdadı doğru şekilde anlayabilir bugüne doğru şekilde taşıyabiliriz. Çünkü gerçekten bir şeyleri eksik yaptığımızda ya da yanlış yorumladığımızda hatalarımızdan farkı kalmıyor. O yüzden her şeyi doğru şekilde analiz etmenin gerekli olduğuna inanıyorum" dedi.
10 yıl öncesine kadar dedesi ve soyu hakkında dışarıda konuşamadıkları dile getiren Osmanoğlu, "Devlet okulunda okumamızın imkanı bile yoktu. Oradaki hocaların psikolojik baskıları yüzünden özel okula gitmek zorunda kaldık. Osmanlı ailesi ile bir ilişkiniz mi var dediklerinde hayır dediğim çok zaman oldu, deşifre olmamak için. Çünkü büyük sıkıntılar yaşatıyorlardı. Şimdi yavaş yavaş Allah’a hamd olsun bugünleri de gördük inşallah daha güzellerini de göreceğiz” ifadelerini kullandı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde ki programa üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın yanı sıra İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kurmay albay Yüksel Yiğit, Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız’ın yanı sıra daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.
(COŞ-SK)
19 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı