Şeytan Sofrası Lagünü'nü flamingolar renklendiriyor (2) - BALIKESİR



: - Havadan görüntüler - Şeytan Sofrası Lagünü gibi küçük sulak alanlar - Flamingolardan detaylarŞeytan Sofrası Lagünü'nü flamingolar renklendiriyor - Ayvalık'ta geçen yıl ocak ayında mahalli öneme sahip sulak alan ilan edilen yaklaşık 17 hektarlık Şeytan Sofrası Lagünü'nün aralarında bulunduğu 5 nokta, yüzlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor - Flamingoların yanı sıra çok sayıda kuş türünün barındığı Ayvalık'taki küçük sulak alanlar, son yıllarda kuş gözlemcilerinin ve bölgeye gelen turistlerin uğrak yerine haline geldiBALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Kuşların önemli göç yolları üzerinde bulunan Balıkesir 'in Ayvalık ilçesindeki Şeytan Sofrası Lagünü ve diğer küçük sulak alanlar, yılın 9 ayı pembe tüylü flamingolarla renkleniyor.Ayvalık Tabiat Derneği Başkanı ve Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu üyesi Şükrü Kaygısız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Türkiye'deki 2. derece kuş göç yolu üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de görülen 500'e yakın kuş türünün neredeyse yarısının Ayvalık'ta gözlenebildiğini ifade eden Kaygısız, özellikle flamingoların, fotoğraf tutkunlarının, kuş gözlemcilerinin ve yaz dönemi bölgeye gelen turistlerin ilgi odağı olduğunu anlattı.Ayvalık'ta sulak alanların küçüklüğü nedeniyle barınan flamingo sayısının çok fazla olmadığını dile getiren Kaygısız, yaptıkları sayımlarda, ilçedeki 5 noktada küçük gruplar halinde bine yakın flamingo tespit ettiklerini kaydetti.
Pembe tüylü bu kuşların Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce geçen yıl ocak ayında mahalli öneme sahip sulak alan ilan edilen yaklaşık 17 hektarlık Şeytan Sofrası Lagünü'nde görüldüğünü belirten Kaygısız, şöyle devam etti:"Ayrıca Tuzla, Badavut Tuzla, Badavut Sondurak ve havaalanı civarındaki 4 noktada da gözlemlenebiliyor. Bu kuşlar genel olarak sığ suları sever. Bu kuşlar yengeç, küçük karides ve yosunlarla beslenir. Aldıkları besinlere göre üzerilerindeki renk tonu değişir. Bu kuşları 3 ay dışında Ayvalık'ta görmek mümkün. Bunlar sadece bahar aylarında üreme döneminde göç ederler. Tuz Gölü'ne giderler ve üredikten sonra tekrar dönerler."Ayvalık'taki sulak alanlar şehrin içinde kaldığı için kuşların burada kuluçkaya yatmadıklarını dile getiren Kaygısız, flamingoların sessiz ve insandan daha uzak bölgelerde yavru yaptıklarını söyledi.

- Kuş gözlemcilerinin uğrak mekanıKaygısız, Ayvalık'ta flamingolar dışında da birçok kuş türünün gözlemlendiğini vurgulayarak, "Kuşlar Avrupa göçünü yaparken Ayvalık ve Midilli güzergahından da geçerler. Bu nedenle de bölgede çok fazla kuş türü görülebiliyor. Birçok kuş gözlemcisi, meraklısı, fotoğrafçısı göremediği birçok kuşu burada yakından görebiliyor. Flamingo, kocagöz, kılıç gagalı, suna, fiyu, çamurcun gibi çok sayıda türe buralarda rastlanır." dedi.
Flamingoların renklendirdiği, birçok kuş türünün barındığı Ayvalık'taki küçük sulak alanların son yıllarda fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri haline geldiğini belirten Kaygısız, özellikle her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Şeytan Sofrası yolu üzerindeki lagünün giderek daha fazla tanındığını sözlerine ekledi.
Güzergah Bild Muhabir Flamingo Göreme 

20 Şubat 2018 Salı günü yayınlandı