Mor tarlaları 222 bin ziyaretçi gezdi - ISPARTA
Lavantayı markalaştırdıktan sonra köyün Türkiye ve dünyada tanındığını ifade eden Sağdaş, bu yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladıklarını kaydetti.
Gelen turistlerin lavanta bahçelerini zevk alarak gezdiğini aktaran Sağdaş, "İlk yıl 21 bin, ikinci yıl 140 bin, bu yıl da 222 bin civarında turist ağırladık. Özellikle Uzakdoğu'nun büyük ilgisi var. Çin, Malezya, Tayland, Tayvan, Japonya onun dışında Almanya ve Rusya'dan çok yoğun turist almaktayız. Yabancı turist sayımız bu yıl 30 bin. Geçen yıl bu sayı 20 bin civarıydı. İlk yılımızda ise bin 500. Ziyaretçi sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor." diye konuştu.
Sağdaş, ilerleyen yıllarda bu sayının giderek artacağını ve bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.Lavantayla uğraşanların tamamen yerel halk olduğunu ve bu durumun kırsal kalkınmada önem arz ettiğini vurgulayan Sağdaş, şöyle devam etti:"Önümüzdeki yıllarda daha fazla rağbet göreceğini umuyoruz. Daha düzenli olacak ve işletmelerimiz kendilerini geliştirerek gelen misafirleri daha güzel ağırlayacaktır. Isparta artık gül şehrinin yanında lavanta şehri de oldu. Bu gelişme sadece Kuyucak ve Isparta 'ya değil, Türkiye'ye de yaradı.Çünkü yurt dışından gelen turistlere alternatif bir turizm alanı. Gelen döviz girdisi ülkemize de büyük katkı sağlıyor. Kuyucak'ın dünyada sayılı kırsal turizm merkezlerinden biri haline geleceğine inanıyoruz. Gittikçe daha güzel noktalara ulaşacak. Ülkemizin gururu olacağına inanıyoruz." - Isparta lavantası markalaştı Isparta lavantasını yaptıkları çalışmalarla geniş kitlelere duyurduklarına işaret eden Sağdaş, Isparta sayesinde Türkiye'nin farklı illerinde de lavanta üretiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Kuyucak'ta 1970'li yıllardan beri lavanta yetiştirildiğini dile getiren Sağdaş, şunları kaydetti:"Bu köy lavantanın artık her şeyini biliyor. Bölge lavantaya tamamen uyum sağlamış ve adaptasyonunu tam yapmıştır. Diğer illerdeki lavantalar daha uyum aşamasında. 2 - 3 yaşındaki lavantaların kesin tuttuğunu ve bölgede yetiştirilebileceğini söylememiz için en az 5 yıl geçmesi lazım. Çünkü lavanta hassas bir bitki. Bizim bölgemiz buna çok uygun bir yapıda. Yıllardır bunun burada yetiştiriliyor olması bunu kanıtlamış durumda.Lavanta turizminin ilk burada başlaması ve markalaşmış olması Isparta 'nın ve Lavanta Kokulu Köy'ün ileride öneminin kaybetmeyeceğinin işareti. Önemli olan markalaşmaktır ve biz Lavanta Kokulu Köy olarak markalaştık. Türkiye'de adımızı duyurduk, dünyada duyurmaya da devam ediyoruz. Bir marka olduğu sürece lavanta Kuyucak köyünü terk etmeyecektir."Sağdaş, yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlere markalaşarak hizmet verdiklerini aktardı.Bu yıl görsel sezonun tahmin edilenden uzun sürdüğünü anlatan Sağdaş, köydeki lavantaların grileştiğini ve hasat sezonuna yaklaşıldığını dile getirdi.Kuyucak köyünde görsel sezonun sona erdiğini vurgulayan Sağdaş, sözlerini şöyle tamamladı:"Misafirlerimiz lavantanın mor halini görmek istiyorlarsa seneye bıraksınlar. 'İlla ki lavantanın kokusunu içime çekeceğim' diyorlarsa bu yıl mutlaka bekliyoruz. Çünkü Lavanta Kokulu Köy hala faaliyette ve işletmelerimiz yerindeler, dekorlarımız duruyor."
Yabancı Turist Muhabir Yurt Dışı Görece Ziyaretçiler
1 Ağustos 2018 Çarşamba günü yayınlandı