Madde bağımlılığından kurtarıp hayata bağlıyorlar - BALIKESİR
: - Eğitimden detaylar - Vakıf Başkanı Ufuk Tanay Tezemir ile röportajMadde bağımlılığından kurtarıp hayata bağlıyorlar - Merkezi Ankara'da bulunan Kurtuluş Vakfı, madde bağımlılarını ilaç kullanmadan rehabilitasyon programıyla bağımlılıklarından kurtarıyor - Vakıf Başkanı Tezemir: - "Burada bir kurtuluş var, bizler madde bağımlılığından kurtarıp tekrar hayata bağlıyoruz"BALIKESİR (AA) - Merkezi Ankara'da bulunan Kurtuluş Vakfı, madde bağımlılarını ilaç kullanmadan rehabilitasyon programıyla bağımlılıklarından kurtarıp, hayata yeniden kazandırıyor.Vakıf Başkanı Ufuk Tanay Tezemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada İlaçsız Uyuşturucu Rehabilitasyon Programı (Narconon Programı) sayesinde yılda ortalama 80 kişiyi bağımlılıktan kurtarıp, yeni bir yaşama başlamalarına yardımcı olduklarını söyledi.
Narconon Programı uyguladıkları bağımlıların yüzde 84'ünün tamamen bağımlılıktan kurtulduğunu vurgulayan Tezemir, amaçlarının, eğitime gelen kişilerin kabiliyet eksikliklerini tekrar kazandırarak yeni bir hayata yönlendirmek olduğunu ifade etti.
Tezemir, vakıfta kesinlikle bir tedavi yöntemi kullanılmadığını, sadece eğitim verildiğini belirterek, "Madde bağımlılığı konusunda Türkiye'de ilaçsız eğitim ve rehberlik programı uygulayan tek kuruluşuz. Kurtuluş Vakfını kurmamızdaki amaç dünyanın 48 ülkesinde uygulanan Narconon Programı'nı ülkemizde gençlerin üzerinde uygulayabilmek ve insanları bağımlılıktan kurtarmak." diye konuştu.
Yaklaşık 4 yıl önce kurulan vakfın, oksijen zenginliği nedeniyle Edremit ilçesi Kazdağları eteklerinde hizmet verdiğini anlatan Tezemir, şöyle devam etti:"Arkadaşlarımız burada hem bağımlılıktan kurtulmak için hem de yaşamlarını yeniden organize edebilmek için bulunuyorlar. Kendilerini bir adaptasyon dönemine alıyoruz. Adaptasyon döneminden sonra mental eğitimler sayesinde onları madde bağımlılığına iten gelişim ve kabiliyet eksikliklerini tamamlamalarına yardımcı oluyoruz. Bu sayede hem kendilerini bağımlılıktan kurtarmış oluyorlar hem de ileriki yaşamları için daha başarılı daha zinde daha pozitif hala dönüşmüş oluyorlar çünkü amacımız, hem topluma hem kendine hem de ailelerine faydalı birey haline getirebilmek. Buraya gelen arkadaşlar en az 3, en çok 4 ay eğitim ve rehberlik süreci alıyor. Tesisimizin kapasitesi 22 ve biz ortalama 4 ayda 22 öğrencimizi mezun edebiliyoruz. Hayata yolluyoruz. İmkanlarımız kısıtlı ama iyi bir şekilde başarılı bir şekilde 3 veya 4 ay içinde arkadaşlarımızı yeni yaşamlarına yolluyoruz."Vakıf sayesinde birçok bağımlının yeni hayatlarında başarılı oldukları gözlemini aktaran Tezemir, mezun olan öğrencilerin evlenip yeni bir yuva kurduğunu, bazılarının üniversiteyi kazandığını, bazılarının ise çalışma hayatında güzel pozisyonlara ulaştığını dile getirdi.Tezemir, bağımlıların mezun olduktan sonra tesisi sık sık ziyaret ettiğini ve yeni gelen öğrencilere yardımcı olduklarını belirterek, "Kurtuluş Vakfı sayesinde hayata bağlanan arkadaşlarımızın birçoğu evlendi, çoluk çocuk sahibi oldu. Bazıları üniversite sınavını kazanıp okula gitti, kimi umreye gitti, nişanlanıp hayatına çok iyi şekilde devam eden var. Bu programdan mezun olup dışarıda çalışan hatta insan kaynakları müdürü olan arkadaşlarımız var. Burada bir kurtuluş var, kendilerini 'Hiçbir kurtuluş yok' diye bağlamasın insanlar, bizim birçok örneğimiz var." değerlendirmesinde bulundu.Üç dört aylık eğitim sürecinde bağımlılarla arkadaş olduklarını ve onları asla "hasta" olarak nitelendirmediklerini ifade eden Tezemir, vakfa gelen her bağımlının kendileri için eğitim verilecek birer öğrenci olduğunu belirtti.
Tezemir, verdikleri eğitimin içeriğine de değinerek, şunları kaydetti:"Burada önceliğimiz onları madde bağımlılığına iten 15 kabiliyet eksikliğini, onlara geri yüklemek. Objektif eğitimleri yaklaşık 1 - 1,5 ay sürüyor. Ondan sonra hayatında, yaşamında bulunan bütün iniş ve çıkışları nasıl kontrol edebileceği üzerine kişisel doğruluk, ahlak eğitimimiz var. Ondan sonraki durumda hayatlarını değiştirme eğitimlerimiz var. Hayatındaki en kötü anından en iyi anına nasıl çıkarabiliriz? Çünkü insanlar çok başarılıysa da hataya düşebilirler, çok başarısızlarsa da hata yapabilirler. Onun için biz hatayı çok aza indirmek adına bu tür eğitimler veriyoruz. Burada bir kurtuluş var, bizler madde bağımlılığından kurtarıp tekrar hayata bağlıyoruz."
Rehabilitasyon Bağımlılık Madde Bağımlılığı Üniversite Sınavı Öğrenciler
13 Mart 2018 Salı günü yayınlandı