Köyüne dönen gurbetçi, Kuşkonmaz üretimine başladı

TARLADAN GÖRÜNTÜ
Hastalık Fabrika Semizotu Kuşkonmaz Gurbetçi 

-SAĞLAM'IN AÇIKLAMALARI

( ERZURUM - HD) ERZURUM

- Oltu’nun Tutmaç Mahallesi nüfusuna kayıtlı Hilmi Sağlam, 1974 yılında gittiği yurtdışından emekli olarak döndüğü köyünde kuşkonmaz üretmeye başladı.
Yaklaşık 44 yıl önce yurtdışına giden Hilmi Sağlam (66) emekli olunca köyüne döndü. Gittiği Hollanda da fabrikalarda çalışırken Hollandalı çiftçilerle tanıştıktan sonra kuşkonmaz üretiminde çalışmaya başladığını belirten Sağlam, geçen onca yılın ardından emekli olduktan sonra Oltu’nun Tutmaç Mahallesine yerleşti. Tutmaç Mahallesinde bir dönümlük tarlasında iki yıldır üzerinde çalıştığı kuşkonmazı üreterek satmaya başlayan Hilmi Sağlam, “Kuşkonmazı üreterek satmaya başladım. Kilosunu 10 liradan Eskişehir’de anlaştığım bir şirkete satıyorum. Herkesin bu ürünle tanışmasını istiyorum. Üretmek isteyen herkese ücretsiz tohum verebilirim. Kuşkonmaz çok faydalı bir bitkidir. Herkesin bu bitkiyi ekmesini istiyorum” dedi.
Tarım teşkilatından emekli olan Gürbüz Tokgöz ise, Hilmi Sağlam’ın çabasını takdir ettiğini belirterek kuşkonmaz üretiminin yayılması için kendilerinin de kuşkonmaz üretimi yapmayı düşündüklerini aktardı. Kuşkonmaz bitkisi Birçok ülkede salatalar, sağlıklı çorbalar ve zeytinyağlı yemekler birçok kişi tarafından tercih edilir. Salatası, çorbası ve zeytinyağlı yemeği yapılan sebzeler oldukça değerli sebzelerdir. Kuşkonmaz, enginar, börülce, semizotu gibi sebzeler yemekleri ve salataları sıklıkla yapılan sebzeler arasındadır. Özellikle Akdeniz ülkelerinde bu şekildeki şifalı sebzeler sıkça tercih edilir ve et, tavuk yada balık gibi yemeklerin yanında servis edilir. Ayrıca vitamin ve mineral içeriği nedeniyle, hastalıklara karşı faydalı olması sebebiyle de çok eski yıllardan beri birçok ülkede kuşkonmaz kullanılır. (DMA-AT-Y)
22 Mayıs 2018 Salı günü yayınlandı