Körfez'de 'deniz marulu' yoğunluğu - İZMİR

Körfez'de "deniz marulu" yoğunluğu - İZMİR - Bostanlı sahilinde yapılan temizlik çalışmalarından detay görüntüler - Vatandaşlarla röportaj - Bostanlı sahilde yoğun olarak görülen ve bir yosun türü olan deniz marulları su yüzeyinde yeşil bir alan oluşturdu - Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gamze Turan: - "Sudaki azotun ve fosfatın artması deniz marulları üzerinde gübre etkisi yaparak çoğalmasına neden olur. Deniz marulu dediğimiz bu deniz yosunları kesinlikle zararlı türler değil"İZMİR (AA) - İzmir Körfezi'nde yoğun olarak oluşan deniz marulları su yüzeyinde yeşil bir alan oluşturdu.Karşıyaka ilçesi Bostanlı sahilde deniz yüzeyinde yoğun şekilde oluşan deniz marulları vatandaşlarda şaşkınlığa neden oluyor. Bu manzarayı gören kimi vatandaşlar bu durumu fotoğraflıyor, kimi ise şaşkınlıkla seyrediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de denize indirilen bir kepçe ve kıyıdan çalışan işçilerle denizde temizleme çalışması başlattı. - "Zararlı türler değil"Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gamze Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada su yüzeyinde oluşan yosun türün "ulva" denilen deniz marulu olduğunu belirterek, hava şartları nedeniyle bu bölgede toplanmış olabileceğini ifade etti.
Zararlı bir tür olmadığını aktaran Turan, şunları söyledi:"Sudaki azotun ve fosfatın artması deniz marulları üzerinde gübre etkisi yaparak çoğalmasına neden olur. Deniz marulu dediğimiz bu deniz yosunları kesinlikle zararlı türler değillerdir, aksine insan gıdasından hayvan gıdasına, gübreden biyogaz eldesine ilaç eldesinden selüloz eldesine pek çok sanayi tarafından kullanılan ekonomik değerleri olan türlerdir. Deniz marulları denizdeki azot ve fosfatı tutarlar siz bunları denizden çıkarırsanız suyu da temizlemiş olursunuz."Turan, yurt dışında deniz marullarının sanayide kullanıldığını, Türkiye'de bu konuyla ilgili bir sanayi kuruluşlarının da proje aşamasında olduğunu aktardı.Su yüzeyindeki yosunları gördüğünde şaşırdığını söyleyen Hasan Döndal, "Sahile yaklaşırken bu alanı çimen zannettim. Yaklaşınca durumu anladım ve şaşırdım. Daha önce böyle bir manzara görmemiştim. Bu kadar büyük bir alanda hiç görmemiştim." dedi.
Nur Bulut ise denizin ürettiği yosunların temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Biraz daha erkenden dikkate alınsaydı bu kadar yayılmazdı. Ege sahilinin uzun uzun temizlenmesi lazım. Şimdi temizliyorlar ama ara vermeden devam edilmeli. Bu doğanın bize sunduğu verdiklerini geri alma durumu bence ama bu kadar çok olmasına çok şaşırdım." ifadelerini kullandı.
Biyogaz Muhabir Yurt Dışı Gübre Hayvan 

Biyogaz Hakkında
biyogaz...
devamı
6 Kasım 2018 Salı günü yayınlandı