'Kıraathaneler Aslına Dönüyor Projesi' - DİYARBAKIR
Geçmişte kıraathanelerin edebiyat, tarih, din ve hayat üzerine konuşmaların yapıldığı, kitap okunduğu yerler olduğunu belirten Yun, zamanla kıraathanelerin bu işlevinden uzaklaşarak oyun oynanılan mekanlara dönüştüğünü dile getirdi.Yun, kıraathanelerin aslına dönmesi için gayret gösterdiklerini belirterek, "Amacımız Diyarbakır 'daki kıraathanelerin kitap okunan yerlere dönüşmesini sağlamak. Yaklaşık 20 genç ile haftada bir kıraathaneyi ziyaret ediyoruz. Kıraathanelerde okey oynayan insanların yanında oturup kitap okuyarak farkındalık yaratıyoruz." dedi.
Etkinliği gerçekleştirdikleri kıraathanelerde insanların önce şaşkınlık yaşadığını anlatan Yun, daha sonra olumlu görüşlerin kendilerine iletildiğini kaydetti.
"Vatandaşlar, 'Biz okumadık, bari siz okuyun.' diyorlar." diyen Yun, kıraathanelerde kitap görememenin üzüntüsünü yaşadıklarını vurguladı.Etkinlikte gönüllü olarak görev alan gençlerden Çelebi Selli, kıraathaneleri okuma alanlarına dönüştürmek için çaba harcadıklarını aktardı.Salih Elaltunbay da projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, projeyi hazırlayan ve hayata geçiren Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür etti.Kahvehanedeki vatandaşlardan Şaban Düzgün, projeyi çok olumlu bulduğunu anlatarak, kahvehanelerde kitap bulunmasının önemine değindi."Kitap okuduğum zaman gelişim sağlanır. Böyle olursa kahveye gelip kağıt, okey oynamam. Kitap olduğunda kitap alıp, okunur. Kıraathanelerin eski haline dönüşmesini, kütüphaneye dönüşmesini istiyorum." ifadelerini kullanan Düzgün, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Gençlik Merkezi Kitap Okuma Kütüphane Farkındalık Kıraathane
30 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı