Keçi boynuzu ve amatisör yayından kurbanlık tapan bıçağı
Dövme Kesk Keçi Çağa
-amatisör demirinin ocakta ısıtılıp işlemlerden geçmesi
-Örste demir dövme
-Keçi boynuzunun çeşitli işlemlerden geçmesi
-Detaylar
( ADANA - ÖZEL - HD)- 45 yıllık bıçak ustası Nebi Ocak, kendi atölyesinde tarihi körüklü ocağında keçi boynuzu ve amatisör yayından yöreye özgü kurbanlık tapan bıçağı üretimi yapıyor ADANA
- Adana'nın Kozan İlçesinde 45 yıllık bıçak ustası Nebi Ocak, kendi atölyesinde körüklü ocağında keçi boynuzu ve amatisör yayından yöreye özgü kurbanlık tapan bıçağı üretimi yapıyor. 45 yıllık meslek hayatında günde en fazla 5 bıçak üretebilen, keçi boynuzu ve amatisör yayından başlayan hikaye yaklaşık bir buçuk saatlik çeşitli işlemlerin ardından kurbanlık yöreye özgü tapan bıçağı haline geliyor. Keçi boynuzundan ve amatisör yayından kurbanlık bıçak üreten Nebi Ocak, "Ben bu tapan bıçağını baba mesleği olduğu için elli üç yaşındayım yaklaşık 45 yıldır yapmaktayım. Tapan bıçağı herhangi bir amatisör yayının dövülerek yapılması, özelliği çok sert olması ve keskin olmasıdır. Sap kısmının da keçi boynuzundan doğal olmasıdır" dedi.
Keçi boynuzundan ve amatisörden nasıl bıçak ürettiğini anlatan Ocak; "Bu görmüş olduğunuz yayı ateşte ısıtarak daha sonra döve döve bu hale getiriyoruz daha sonra boynuzu ısıtıp mengeneye sıkıştırarak doğrultup sap haline getiriyoruz. Yay ve boynuz daha sonra bıçak haline geliyor. Bu bıçağı yapmak ne kadar da çabuk yapsanız bir ile bir buçuk saat arasında yapılıyor. Ben Kozan'a 1992 yılında geldim yaklaşık 26 yıl oluyor. Benim geldiğimde Kozan'da hiç yok ise 25-30 tane bıçakçı vardı. Şuanda bir iki tane kaldı Kozan'da böyle keçi boynuzundan bıçak üreten. Zaten şuanda benden başka keçi boynuzundan kurbanlık tapan bıçağı üretencde yok. Bu bir el sanatı. Fabrikasyon gibi değil. Fabrikada adam günde yüz tane yapıyor biz beş tane yapıyoruz. Günde yüz tane bıçak üreten kişi bizim en az on katımız para kazanmakta." diye kaydetti.
Gelecek nesilde bu bıçak üretiminin olmayacağını da hatırlatan Ocak; "Herkes bu bıçağın nasıl yapıldığını merak ediyor ama bu işi yapmaya kimse ilgi göstermiyor. Bu bıçağı yaparken bir arkadaşımız üniversiteyi bitirmiş geldi burada oturuyor. Nebi abi bu bıçağa kaç tane çekiç vuruyorsun dedi.
Bilmiyorum dedim kendisi saymış 487 balyoz darbesi ile bu bıçağı oluşturmuşuz." şeklinde konuştu.
(EMR-
13 Ağustos 2018 Pazartesi günü yayınlandı