Kasetlere ilgi azalınca taş plak koleksiyonunu sattı

Dükkandan detay
Asad Teknoloji Bilmece 

-Kasetlerden detay
-Plaklardan detay
-Kemal Kılınç'tan roportaj
-müşteriler röportaj
-Genel detay
-Müşterilerden detay

( ŞANLIURFA -ÖZEL) ŞANLIURFA

- Şanlıurfa’da yıllardır kaset satışı yaparak taş plak koleksiyonu kuran Kemal Kılınç, kasetlere olan ilgi azalınca gözü gibi baktığı 100 taş plaktan oluşan koleksiyonunu satışa çıkarttı. Şanlıurfa’da bir çok ünlü sanatçının kasetlerini satmaya çalışan Kemal Kılınç, kasetlere ilgi azalınca maddi zorluklar yaşamaya başladı.
Yaklaşık 15 yıl boyunca 10 metrekarelik dükkanında kaset satarak geçimini sağlamaya çalışan Kılınç, teknolojiye yenik düşerek gözü gibi baktığı taş plak koleksiyonunu satışa çıkarttı. Aralarında ünlü sanatçıların albümlerinin de bulunduğu yaklaşık 100 plaktan 90 tanesini satmak zorunda kalan Kılınç, meraklıların dışında kimsenin kaset ya da plak almaya gelmediğini söyledi.

Meraklıları dışında dükkana uğrayan olmuyor Kemal Kılınç’ın Haliliye İlçesine bağlı Süleymaniye Mahallesindeki binlerce kaset ile onlarca taş plağın bulunduğu dükkana gelen meraklıları, piyasada bulunması oldukça zor kasetleri alıyor. Kaset ve plaklarla büyüdüğünü söyleyen meraklılarından İbrahim Halil Şeker, “Buraya geldik ve bir plak aldık. Şimdi diyeceksiniz niye aldın. Geçmişe olan merakımızdan, geçmişi hatırlamak için. Zaten geçmişini bilmeyen bir insan geleceğine sahip çıkamaz. Bu yüzden burada bu plağımızı aldık. Bunun bir bilmecesi vardır bilir misiniz? Karadır karga gibi, döner değirmen gibi, konuşur insan gibi, nedir? plak. Günümüzden 30 -40 yıl önce bunu çalan aletler vardı. Biz bunlarla büyüdük. Her şeyin özü güzeldir ve bu plakları dolduran sanatçıların o eserleri günümüzde hala mevcut ve devam etmektedir. Bu vesile ile diyorum ki, sizin de merakınız varsa plak almak istiyorsanız, gelin buraya bu plaklardan alın, müziğimize kültürümüze sahip çıkalım” dedi.
Kaset ve plak almaya gelen Ahmet Kevser ise, “Benim eski müziklere merakım olduğu için buraya geldim, plak aldım. Plağa değer veriyorum çünkü, eski müzikler daha da güzel oluyor. Koleksiyon yapacağım. Çünkü plaklarda eski şarkılar olduğunu için daha da zevkli oluyor” şeklinde konuştu.
Satarken içim acıyor Bütün emeğini kaset ve plaklara veren Kemal Kılınç, “ Ben bu işi 15 yıldır yapıyorum. Bu plakları koleksiyonuma koyuyorum. Koleksiyondan çıkardım, meraklısıyım, satmaya sundum burada ama sattığım zaman benim içim acıyor. Mecburi satıyorum. Meraklıları geliyor, arşivciler geliyor. Bu kasetlerin de meraklısıyım. Ben de arşivciyim. Meraklıları geliyor arşivciler geliyor, kasetleri, plakları alıp gidiyorlar” diye konuştu.

5 Mayıs 2018 Cumartesi günü yayınlandı