Kapalı sistem beyin ameliyatı ile tekrar yürümeyi başardı
Hastane Fizik Tedavi Anatomi Atar Damar Ameliyat
--ameliyat hakkenda bilgi
--verilerin incelenmesi
( SİVAS )- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde kapalı yöntemle gerçekleştirilen beyin ameliyatı ile 68 yaşındaki Mehmet Gölbaşı tekrar yürümeyi başardı. SİVAS
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde kapalı yöntemle gerçekleştirilen beyin ameliyatı ile 68 yaşındaki Mehmet Gölbaşı tekrar yürümeyi başardı. Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doktor Öğretim Üyesi Bülent Yıldız tarafından kapalı yöntem ile gerçekleştirilen ameliyat ile 68 yaşındaki Mehmet Gölbaşının yaklaşık 1 yılın ardından tekrar yürümesi sağlandı. Yaptığı ameliyat ile ilgili bilgi veren Doktor Öğretim Üyesi Bülent Yıldız, “68 yaşlarında bir erkek hasta hastanemize başvuruyor. Yapılan nörolojik muayenesinde Mart ayından beri belirginleşen ve Haziran ayından itibaren daha da ortaya çıkan her iki ayakta güçsüzlük ve yürüyememe gibi şikayetler üzerine hastanemiz nöroloji kliniğine başvuruyor. Daha sonra yapılan MR ve anjiyo grafik tetkiklerinde biz, beyin damarında önemli bir fistül saptadık. Halk arasında kaçak denilen atar damar ile toplardamar arasında kanın karışmasını anlatan bir kaçak. Daha sonra bunu tedavi planlamasına aldık ve tekrar hastanın ameliyatını kapalı teknikle bizim mikrokateter dediğimiz uygun malzemelerle kaçağın olduğu bölgeye çok ince katedral ve mikroteterle uğraşıp gulu dediğimiz tutkal ile kapattık.” dedi.
Konuşmasının devamında Dr. Yıldız, "Bu teknik, aslında kolay bir teknik değil. Hastanın öncelikle 4 sistem gerekirse spinal anjiografiksel yapılması ve anatomik olarak ortaya konmasını takiben tedavinin planlanması gerekiyor. Bu tedaviler kendi içerisinde birtakım riskler içeriyor. Biz bunu yaptıktan sonra uygun malzemelerle ulaşıp bizim damar içi yoldan dediğimiz endovasküler teknik ile kaçağını kapattık. Daha sonra hastayı Nöroloji Servisinde muayene ettiğimiz hastanın bacaklarında kısmen bir iyileşme olduğunu gördük. Bu da bizim yaptığımız tedavinin etkili olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki süreçte hastanın tedavisi ve fizik tedavisi yapılacak; kontrollerle beraber hastanın tetkiki değerlendirilecek. Bu tedavi Üniversitemiz için çok önemli tedavi, çünkü daha önce Sivas’ta bu teknikte bir ameliyat yapılmadı. Özellikle spinal girişim olarak önemli bir tetkik ve teknik. Bu açıdan biz gururluyuz. Bu seviyeye ulaşmak kolay değil. Çok büyük bir birikim gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.
13 Mayıs 2019 Pazartesi günü yayınlandı