Kadınların saçları sanata dönüştü...50 kadından tek tek topladığı saçları sanat eserine çevirdi
Genç Kız Turab Sanat Eseri Bild Uttu
-Sergi sahibinden röportaj
-detaylar
( SİVAS )- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi resim bölümü öğrencisi, 50 kadından tek tek topladığı saçları sanat eserine dönüştürerek bir sergi açtı SİVAS
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi resim bölümü öğrencisi, 50 kadından tek tek topladığı saçları sanat eserine dönüştürerek bir sergi açtı. Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi Yasemin Güzel, kendi saçını ve çevreden topladığı kadın saçlarını iğneden geçirip, tuvale işledi. Güzel, kadınların değerini anlatmak ve yaşantısını yansıtmak için yaptığı çalışma yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Güzel, yaklaşık 50 kadından topladığı ve 14 tablonun yer aldığı çalışmasını ‘Saç-Yol-Ma’ ismiyle sergi açarak sanat sevenlerle buluşturdu. Çalışmada kadın saçından yapılmış süpürge ve tespih dikkat çekti. Kadınlardan saçları toplamak güç oldu Güzel saçları toplamanın kolay olmadığını belirterek, "Bu serginin amacı kadının ne kadar toplumda değeri, olduğunu kadının bir saçının telinin bile ulaşılmasının ne kadar zor olduğunu anlatmaya çalıştım, çünkü saçları toplamak hiç kolay değildi. Kendi arkadaşlarımdan saçlarını bağışlayanlar oldu. Kuzenimden bağışlayanlar oldu. Ailemden saçlarını verenler oldu ve yaşlı teyzelerden bile sağ olsunlar saçlarını başlayan kişiler oldu. Onların sayesinde ve kendi saçlarım çok uzundu saçlarımı kestim kendi saçlarımı da kullandım. Böyle bir çalışma ortaya çıktı. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl sürdü."dedi.
İğneden saç tellerini geçirerek dikti Güzel, saçları diliş iğnesinden geçirerek tek tek diktiğini ifade ederek, "Çalışmalarımın çoğunun dikerek yaptım bildiğiniz dikişi iğnesinden saç tellerini geçirdin ve tek tek diktim bunları tablolarımı. Bazı çalışmalarımda da yapıştırma kullandım ki saç telini hem dikmek hem yapıştırmak gerçekten çok zor, çünkü ona hakim olup onu o tabloda tutturabilmek güçtü. Yaşlı bir teyze saçların verdi çünkü amacına hizmet etmekti Maksat. Kadının toplumdaki yerini özellikle kadının Hani saçlarının yerlerde değil de bir sanat eseri olarak tabloya dönüştürüleceği duyunca gerçekten buna inanın yanımda olan insanlardan böyle bir bağış oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum."ifadelerini kullandı. Saçlardan süpürge ve tespih yaptı Güzel, saçları kullanarak süpürge tespih yaptığına değinerek, "Toplumda biliriz hepimiz bir deyim vardır, 'saçlarımı senin için süpürge ettim' gerçekten öyle. Anneler fedakardır kadınlar fedakardır saçlarını çocuklar için aileleri için süpürge yaparlar. Ben de o değil mi kullandım ve süpürge yapmaya karar verdim. Tespih yaptım tespihin adı sabır çalışmanın adı. Sabır olmasının sebebi de hep erkekler elinde tespih taşır. Sabrederler bir şeyleri beklerken çekerler. Aslında kadınlar ömürlerini bekleyerek geçirirler o nedenle bir tespih yaptım ve onların sabrını göstermek istedim. 50 kadın belki daha üstüdür ama tam net sayı veremiyorum ama yaklaşık olarak 50 kadın vardır. Tek tek topladım özenle toplamaya çalıştım. Şuan burada 14 çalışma var. "şeklinde konuştu.
iki çalışması erken yaşta evlenen kadınlardan oldu Güzel, iki çalışmanın erken yaşta evlenen kadınların saçlarından olduğunun söyleyerek, "İki çalışmam bohçalar şeklinde erken yaşta evlilik yapan kızların saçlarından alınmış çalışma. Onları bohçalara dikerek aslında kadınların hep hani böyle deyim vardır çeyiz yapman gerekiyor artık genç kız oldun moduna girerler. Aslında o çeyizleri değil de bedenlerini götürdüklerini ima etmek adına bohçaları resim yaptım ve onlara o kızlardan aldığım saçları diktim ve onların sıkışmışlığını bir çıkış aramaya çalıştıklarını göstermek için de çerçevelettirdim." şeklinde konuştu.
18 Nisan 2019 Perşembe günü yayınlandı