Kadınlar kurslarda hem üretiyor hem sosyalleşiyor - BİTLİS

- Kurslardan detaylar - Yapılan ürünlerden detaylar - El Sanatları ve Makine Nakış Eğitmeni Gülsüm Baysan ile röportaj - Kursiyerlerden Hasibe Karasu ile röportaj - Detaylar Kadınlar kurslarda hem üretiyor hem sosyalleşiyorBİTLİS (AA) - İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Bitlis Belediyesi tarafından hayatta geçirilen Kadın Toplum Merkezine gelen kadınlar, çeşitli kurslara katılarak sosyalleşme imkanı buluyor. Bitlis Belediyesi altyapı, üstyapı ve sosyal belediyecilik çalışmalarının yanı sıra kadınlara yönelik de çalışmalar gerçekleştiriyor.Bu kapsamda belediye bünyesinde açılan Kadın Toplum Merkezinde spor yapma imkanı bulan kadınlar, resim, Kur'an - ı Kerim, dikiş nakış, seramik, el sanatları, kilim, tel kırma, sabun ve takı tasarımı gibi birçok kursa da katılıyor.Bu sayede sosyalleşen kadınlar, meslek sahibi olup, ürettiklerini satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.Kadınların yoğun ilgi gösterdiği merkezde, çocuklar için de kreş hizmeti veriliyor. - "Sunulan imkanlar gerçekten çok iyi"El Sanatları ve Makine Nakış Eğitmeni Gülsüm Baysan, AA muhabirine, belediyenin sunduğu imkanlar kapsamında kadınların günlerini dolu dolu geçirdiklerini söyledi.

Kadınlar merkezde üretime dahil olduklarını belirten Baysan, şöyle konuştu:"Sabah genellikle bir koşuşturma içinde oluyoruz. Evli kursiyerlerimiz eşlerini çocuklarını, bekarlar da evdeki sorumluluğu bırakarak geliyor. Burada hem zamanlarını geçiriyor hem de sosyal aktivite oluyor. İçine kapanık kadınlar bu ortamda sosyalleşiyor. Bazı kızlarımız da burada çeyizlerini yapıyor. Bize sunulan imkanlar gerçekten çok iyi. İlk zamanlar evli kadınlar çocukları var diye gelemiyordu. Burada onlar için kreş açtık. Çocuklarını bırakıp rahatlıkla kurslarına devam ediyorlar." - "Yıllardır bu imkanları bekliyordum"Kursiyerlerden 5 çocuk annesi Hasibe Karasu ise sabah erkenden kahvaltı hazırladığını, çocuklarını okula gönderdiğini sonra kursa gittiğini anlattı.Günün büyük bölümünü kursta geçirdiğini ifade eden Karasu, "Burada çarşaf, nevresim takımı, seccade ve çeşitli ürünler yapıyoruz. Dışarıdan çeyiz malzemesi almak çok pahallı biz de gelip burada yapıyoruz. Gerçekten bizim için çok önemli. Makinelerimiz biraz eksik kalıyor. Başka bir eksiğimiz yok." diye konuştu.
Karasu, dikiş nakış işlerini daha önce çok az bildiğini kurs sayesinde bu konuda ilerleme sağladığını dile getirdi.Kursun kendileri için çok güzel imkanlar sunduğunu vurgulayan Karasu, şöyle dedi:"Burada olmak çok güzel. Yıllardır bu imkanları bekliyordum. Ev kadınıyım, hiç çalışmadım. Bu kurslar sayesinde artık kimseye muhtaç değiliz. İlk zamanlar burası masraflı olur diye eşim izin vermedi. Ama buranın çok güzel ve bize masrafının olmadığını gördüm. Çok güzel imkanlarımız var. Bunların devam etmesini çok istiyoruz."
Seccade Sosyal Belediyecilik Bekarlar Muhabir El Sanatları 

17 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı